Иран гледа на България като на врата към Европа

След постигането на историческото споразумение по въпроса за иранската ядрена програма и последвалия засилен диалог между ЕС и Техерансе създава благоприятен климат за рестартиране на българо-иранските икономически отношения. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Ислямското консултативно събрание д-р Али Лариджани, съобщи правителствената пресслужба.

Според премиера, съществува положителна перспектива за развитието на контактите между двете държави предвид факта, че страната ни е била традиционен партньор на Иран в източноевропейския регион през 80-те години на XX век. Борисов припомни, че в определени години стокообменът е надхвърлял 500 млн. щ. д., докато сега той е около 150-160 млн. щ. д. годишно.

„Нивата от 80-те години могат да бъдат постигнати отново. Вчерашните разговори, които имах и с д-р Роухани, и с д-р Джахангири бяха изключително полезни за нас, а надявам се – и за иранската страна. Включително с министрите обсъдихме конкретни проекти, които могат да бъдат основа за рестарта на икономическите ни отношения. Вярваме, че като член на ЕС страната ни представлява интерес за Иран с разположението си на пътя на транзита на ирански стоки за Европа и евентуално – на нови енергийни проекти“, посочи премиерът Борисов.

Важна роля в засилването на икономическите контакти между двете страни има парламентарното сътрудничество, което в последните години също се развива активно, каза министър-председателят. Той отправи покана от името на председателя на българския парламент Цецка Цачева за посещение на д-р Лариджани в България.

Според председателя на Ислямското консултативно събрание д-р Али Лариджани добрите контакти с България в миналото са предимство за страната ни след излизането на Иран от изолацията. „Гледаме на България като на врата към Европейския съюз, за да развием икономическите си отношения с държавите от Европа”, посочи д-р Лариджани. Той потвърди желанието на страната си за задълбочаване на отношенията с България в сферата на икономиката, туризма, енергетиката и културата.

В разговора между Борисов и Лариджани бе отбелязано, че България е пример за толерантност между различните религии. Премиерът посочи, че българският народ е миролюбив и християни и мюсюлмани у нас живеят заедно и напълно равноправно участват в политическия и социалния живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят