16 области в страната са в грипна епидемия

Еврокомисар Авромопулос: Преспанският договор е „под въпрос“

Гръцките фермери излизат на протест, блокират ГКПП „Кулата”

Идат силни дъждове и сняг Около 90 л/кв. м ще се изсипят над Югозападна България

Дете на година е починало в Плевен от усложнение след вирусна инфекция

Поройни дъждове и наводнения убиха 26 души в Индонезия, над 3000 са евакуирани

Турски ТИР се заби в къща в село Самоводене

Нищо лично в цензурата

На 24 януари 2019 да почерпят

Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Успешна мисия в Марианската падина откри десетки нови видове морски организми

За Марианската падина все още се знае много малко и е едно от местата по света, обвити в мистерия. Прорезът с форма на полумесец бележи мястото където тихоокеанската тектонна плоча се „срива“ и потъва под филипинската. С дълбочина цели 10 911м., в нея се намира най-дълбокото място в изучения океан – падината Чалънджър.

През 2009 г. САЩ, като собственици на близките острови Мариана, включително Гуам, обявиха 153 236-те квадратни километра на околната територия за Национален морски и исторически паметник. И въпреки многото проучвания и изследвания на падината, учените все още нямат достатъчно информация за геологията, флората и фауната й. 

Поради тази причина, Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (НАОАИ) в САЩ изпрати сондата Океанос на мисия миналия април, с цел проучване на региона. Мисията приключи успешно този уикенд, предава институт Смитсониан. 

Океанос е единственият правителствено спонсориран изследователски плавателен уред, предназначен да изучава непознатия океан с цел открития и напредване на знанието ни. Посредством хидролокатор, сондата генерира изображения с висока резолюция на океанското дъно. Когато екипажът забележи аномалия или интересна зона, „изстрелва“ компоненти, управлявани дистанционно, които изследват набелязания обект.

Идеята е да се създаде базово знание за състоянието на падината, за да може изследователите и правителствените агенции и организации да разберат как да я използват и предпазят.

Сред обитателите на Марианската падина са дълбочинни риби, вулкани от кал и корали, виреещи на изключителни дълбочини.

Със сондата са заснети невероятни изображения на странните и красиви морски обитатели. Снимки на непознат за човечеството вид медуза и призрачно-бял октопод предизвикаха фурор, а „гъба с размера на миниван“ спечели рекорда в тази „област“.

Съвсем скоро, камерите на сондата забелязаха първият жив пример за „риба-призрак“, причислявана към семейството на змиорките. 10-сантиметровата бяла риба с изключително разделечени очи развълнува силно учените.

„Това просто е забележително“, казва Брус Мънди, биолог към НАОАИ. „Някои от нас имаме „рибен списък с желания“, нали разбирате, неща, които си мечтаем да видим. И риба от това семейство със сигурност бе на първо място в тези списъци за много от нас.“

Други създания, открити по време на мисията са морски съсенки с почти двуметрови пипала, странни лилави червеи и много нови видове медузи и гребенести екземпляри.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.