Мирослав Найденов: Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат взимани еднолично

Шест години от атентата на летище „Сарафово”

Д-р Цветеслава Гълъбова: Парите за психиатрична помощ са срамно малко

Мирослав Хинков: В България не ми се е случвало друг път да не ме проверят на летището

Ветровито и облачно ще е времето днес

Тръмп объркал изказването си след срещата с Путин

Животновъди излизат на протест пред Министерски съвет

САЩ и Великобритания с опасения от активизиране на руските тайни служби след края на Мондиал 2018

САЩ обмислят нови санкции срещу Русия

Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

Най-добрите български лекоатлети ще се състезават на Балканиадата в Стара Загора

181 години от рождението на Васил Левски

От Роналдо се очакват първо пари, а после футбол

Днес кандидатстваме за банковия съюз Прехвърляме част от надзорните функции на ЕЦБ

На 18 юли 2018 да почерпят

Първите новоприети в Стопанската академия в Свищов получиха студентските си книжки

Първите новоприети студенти в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов за степен „бакалавър“ получиха студентските си книжки минути след обявяване на резултатите от първото класиране. В годината, когато Свищовското висше училище навършва 80 години, случайно или не, осмицата присъства и в рождените дати на първите двама записани студенти. Велислава Великова от Свищов, родена на 8 март 1997 г., е първият записан студент за новата учебна година. Приета е по първо желание – специалност „Финанси“ в редовна форма на обучение, държавна поръчка с бал 28.83 (при максимум 30.00), кандидатствала с оценка от държавен зрелостен изпит.

Веднага след нея се записа и роденият на 8 август 1997 г. Алекси Курдов от Търговище, който пък е първият студент, приет със сертификат от национално ученическо състезание по икономика, проведено в свищовския ВУЗ. Участието му в състезание по „Управление на проекти“ станало повод да посети Свищов, но оказва се и съдбовен, защото решава, че ще кандидатства единствено в Стопанска академия. Избраната от него специалност е „Счетоводство и контрол“ в редовна форма на обучение.

Над 60 % от тазгодишните кандидат-студенти са от областите Плевен, София и Велико Търново. По-голямата част от кандидатствалите са избрали опциите да участват в класирането с оценка от матура и с конкурсен изпит, а по-малко са тези със сертификат от национални и международни олимпиади, и с пренесена оценка от изпит в друго висше училище. Още на първо класиране е реализиран 2/3 от планирания прием за новата учебна година, като се запазва тенденцията задочното обучение да е по-предпочитаната форма. Първокурсникът, приет с най-висок бал – 29.91 е Боряна Томова от София, избрала именно задочното обучение по спец. „Счетоводство и контрол“. Същата специалност е избора и на Димана Димитрова от Видин, приета с най-висок бал в редовна форма – 29.46.

Специалностите „Финанси“ и „Счетоводство и контрол“ са най-предпочитаните и в двете форми на обучение. Според желанията на кандидатствалите за редовно обучение сред най-предпочитаните специалности са още „Икономика на търговията“, „Икономика на туризма“, „Международни икономически отношения“, „Маркетинг“, „Аграрна икономика“. При задочната форма предпочитанията са към „Застраховане и социално дело“, „Индустриален бизнес и предприемачество“, „Публична администрация“, „Бизнес информатика“, „Стопанско управление“.

Приетите на първо класиране, сред които са и няколко десетки студенти, избрали платената форма на задочно обучение, могат да се записват в Стопанска академия до 16 юли включително. Резултатите от второто класиране ще бъдат обявени на 18 юли, а от трето класиране – на 22 юли. До края на кандидатстудентската кампания в Свищов предстоят още две от предварително планираните месечни изпитни сесии – на 23 юли и на 27 август.

Поради големия брой средношколци, които ще се явят повторно на държавен зрелостен изпит в края на август, свищовската академия ще обяви допълнително класиране за запълване на незаетите места ако има такива и през септември. Тогава те ще могат да кандидатстват в степен „бакалавър“ за редовно обучение по държавна поръчка и платена форма, и в задочна форма на обучение срещу заплащане.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.