Обвиненият за лихварство Владимир Ковачев остава зад решетките

Съденият за групово изнасилване и за убийството на жена си Владимир Ковачев, който сега е обвинен в лихварство, остава за постоянно в ареста, реши Апелативният съд във Варна. Въззивната инстанция потвърди определението на Окръжния съд от миналата седмица, с което беше наложена първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража” на 64-годишния мъж.

Разследваният за лихварство Ковачев е предоставял кредити в левове, евро и долари на 15 лица. Той определял според клиента лихва в размер от 10 до 60 на сто, като с това причинил значителни вреди на кредитополучателите. Някои от длъжниците му били принуждавани със заплахи да подписват записи на заповеди и да залагат свои недвижими имоти. При претърсване в дома му били намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници, златни и сребърни кюлчета, златни монети и скъпоценни камъни, припомниха от пресслужбата на Варненския апелативен съд.

Стана известно, че досъдебното производство спрямо Ковачев, което съдържа вече 6 тома, е образувано през юни 2012 г., за кратко е било спирано и отново възстановено преди година. Разпитани са били повече от 20 свидетели, някои от тях и пред съдия. Извършеното деяние е тежко, умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 10 години, глоба от 5000 до 10 000 лева, като и конфискация на част или на цялото имущество.

Варненският апелативен съд намира, че и другите законови предпоставки за постоянния арест на Ковачев са налице. Той е привлечен като обвиняем в изпитателния срок на условно предсрочно освобождаване от ефективно търпяна 12-годишна присъда за убийството на жена му Анелия. Според съда има опасност ако е на свобода, Владимир Ковачев да извърши друго престъпление.

Освен за убийството на съпругата си, което разигра като театър, че е станала жертва при опит за грабеж, Владимир Ковачев има досие за групово изнасилване от 80-те години, когато е посегнал с авери на над 30 студентки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право