Гроздан Караджов и Трайчо Трайков номинирани за кандидат-президенти на Реформаторския блок

Гроздан Караджов и Трайчо Трайков са номинираните към момента за кандидат-президент и усилено се коментират в Гражданския съвет на Реформаторския блок. Това съобщи във вторник във Велико Търново народният представител от областта и зам.-председател на парламента Иван Иванов.

Той бе категоричен, че темата за датата на вота е формална, въпреки че в момента по думите му чете усилен дебат и "словесен двубой" между ГЕРБ и БСП кога точно да се проведе вота.

"Трябва да са говори за кандидати и за политики, защото президентските избори са мажоритарни и става въпрос действително за личности. За нас в Реформаторския блок няма значение кога точно ще са изборите, това е изместване на темата", посочи Иванов.

Той допълни, че и Караджов, и Трайков са достатъчно почтени личности, евроатлантически ориентирани, добри професионалисти и с управленски опит. Първият е депутат от Гражданската квота на блока, той подаде оставка като председател на комисията по транспорт в знак на солидарност с факта, че ДСБ напусна управлението, бил е председател на борда на БТК и изпълнителен директор на Фондация "Демокрация". Вторият в момента е общински съветник в София и бивш министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ.

Най-вероятно до 20-сти юли окончателно ще приключи вътрешното номиниране и кандидатите за президент на Реформаторския блок ще бъдат ясни като номинации. Има варианти да се предложат и общественици извън средите на Гражданския съвет, каза още Иван Иванов. Той поясни процедурата за избор на кандидат - партиите в блока са поканили Гражданския съвет да направи номинации. ДСБ и СДС са били категорични, че те няма да предложат свои кандидати, докато ДБГ и БЗНС още не са сигурни. Те също могат да предложат кандидатура, но това може да е непартийна номинация. В крайна сметка имената ще бъдат коментирани на Председателки съвет на блока, а Изпълнителния съвет на реформаторите ще трябва да утвърди кандидата.

"Хубаво е, че има конкуренция и модела за непартийния кандидат ми се струва удачен, защото видяхме до сега т. нар. системни партии като вдигат кандидати не се случва кой знае какво, а и партиите са в криза не от вчера", посочи търновският депутат като подчерта, че президентската институция е надпартийна, важното е личността да има качества.

Зам.-председателят на Народното събрание прогнозира, че ГЕРБ ще издигнат кандидат, на който първите букви от малкото име и фамилията ще съвпадат. На въпрос дали визира премиера Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева или председателят на ПГ Цветан Цветанов, търновският народен представител не даде отговор, но посочи, че след президентския вот в управляващата партия ще има трусове, вероятни са промени в министерския съвет, а в последна сметка и предсрочни парламентарни избори през следващата година.

"Няма да има дълга предизборна кампания, ГЕРБ ще се опитат да се утвърдят чрез най-доброто, което имат, но това пък ще предизвика трусове в тази партия, която ще се пообезличи. Вотът ще е Рубикон и по отношение на силна лява кандидатура, а в ляво АБВ и БСП най-вероятно ще се явят заедно с непартиен кандидат в резултат на общи компромиси. По принцип левите партии и БСП се представят традиционно добре на президентски избори. За тях това са маркови избори, понеже на местно и на парламентарно ниво им е все по-трудно", прогнозира още Иванов.

Той направи и приемна за гражданите на Велико Търново. Освен лични проблеми и сигнали, в нея постъпиха и две теми с обществено значение. Младежи от Свищов поставиха въпроса за алтернатива на високоскоростния път Свиленград - Русе, която да минава през града край Дунав и старата столица. Депутатът от областта се ангажира да направи парламентарно питане до министрите на регионалното развитие и транспорта. Хора от Мерданя пък алармираха, че в горната част на селото сутрин и вечер дебита на вода намалява, а в момента къщите за гости за пълни с туристи. Ако ВиК не реагира на проблема в срок от 10 дни жителите на селото ще блокират пътя за Елена, стана ясно още по време на приемната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика