Дмитрий Песков: Кремъл не е получавал предложение за продължаване на Договора за намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че засега Кремъл не е получавал предложение от Белия дом за продължаване на срока на действие на Договора за намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия.

Русия ще продължи Договора за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, само ако САЩ се съгласят да не разполагат край границите й системата ПРО и за извеждане на американското ядрено оръжие от Европа.

Според Игор Кортченко, главен редактор на издание, работещо в сферата на руската отбрана, Москва може да постави три условия пред Вашингтон – пълно извеждане на тактическото ядрено оръжие на САЩ от Европа, второ - ядрените арсенали на САЩ, Великобритания и Франция да бъдат равни с тези на Русия. Вероятното третото условие, което според него би поставила Москва, е подписването на правно споразумение за ограничаване на разполагането на противоракетната система ПРО, която оказва, според него, влияние върху световния стратегически баланс. Ако това не бъде договорено, то няма как да се стигне до съкращаване на руския ядрен потенциал, предаде БНР.

Случайно или не, когато се повдига тази тема в Москва стана ясно, че на 14 юли пристига държавният секретар на САЩ Джон Кери, който освен за Сирия вероятно ще постави на масата на преговорите и темата за Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни ядрени оръжия.

Преди два месеца по време на един от редовните си брифинги официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова загатна, че Москва може да предприеме мерки от военно-технически характер, ако в Румъния заработи американската ПРО система.

По същото време и друг високопоставен представител на Русия, ръководителят на комисията по отбрана и сигурност в горната камара на руския парламент Виктор Озьоров, заяви още по-директно, че не изключва оттеглянето на Русия от СНО-3, ако в Източна Европа бъдат разположени части от американската ПРО.

Вчера изданието Washington Post, съобщи че президентът на САЩ Барак Обама е изпратил предложение за продължаване на времетраенето на договора с още пет години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят