24 863 са регистрираните без работа в Северозапада

Нинова: Гинка от Пазарджик купи ЧЕЗ?! Толкова ли няма държавата 300 милиона, попита лидерът на БСП

Волен Сидеров: Всичко в коалицията е наред, надявам се да се виждаме по-често Нямаме абсолютно никакви разминавания, заяви Цветан Цветанов

Проф. Емил Ботев: Успешните прогнози за земетресения са под 10%

Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Съдът окончателно поряза митрополит за Средновековните църкви в Арбанаси

Върховният касационен съд /ВКС/ отреди петте уникални средновековни църкви във великотърновското село Арбанаси да останат и занапред във владение на държавата. Решението е окончателно.

С него втори състав от върховната инстанция потвърди решение от 27 февруари миналата година на ВКС. Тогава пък бе отменено становище на Окръжния съд във Велико Търново, с което старинните храмове “Рождество Христово”, “Св. Димитър”, “Св. Архангели Михаил и Гавриил”, “Св. Атанасий” и “Св. Георги” бяха признати за собственост на Светата митрополия в старата столица.

Претенция за храмовете бе на великотърновския митрополит Григорий, който поведе съдебна битка с държавата. Владиката заведе дело, а след решението в негова полза на първа инстанция, жалба до ВКС подадоха Областната управа, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на културата. Така 10-годишният спор бе окончателно решен от ВКС.

Според магистратите, петте църкви действително са били собственост още от възстановяването на Българската православна църква до 1947 г. Държавните институции пък се грижели за тях и ги ремонтирали, както повелявал Законът за държавните старини. Храмовете били отнети от БПЦ през 1947 г., а ВКС реши, че няма основания за връщане на собствеността.

“Въпреки, че петте духовни средища са отнети незаконно, то е сторено за да се осигури запазването им”, пише в съдебното решение. Признато е, че единствено държавата е инвестирала средства за поддръжка на светините. Те са със статут на паметници на културата и като такива са публична държавна собственост.

“Спрямо подобни имоти нормите на реституцията не могат да бъдат приложени”, мотивират се от ВКС.

Освен, че остави без уважение молбата на Великотърновска Света Митрополия, ВКС я осъжда да заплати на държавната хазна 4079 лв. разноски по делото.