Китай не признава юрисдикцията на Международния арбитражен съд в Хага в спора за акватории в Южнокитайско море

Китай заяви, че не признава юрисдикцията на арбитражния трибунал на Хагския съд.

Международният арбитражен съд в Хага отхвърли претенциите на Китай към обширна акватория в Южнокитайско море след иск, подаден от Филипините, съобщава ДПА.

„Той няма юрисдикция и следователно неговото решение е нищожно и невалидно и няма задължителна сила. Китай не признава никакви претенции и действия, базиращи се на решението на този арбитраж“, се казва в декларация на китайското външно министерство.

„Филипините едностранно поискаха арбитраж, завеждайки дело със злонамерена цел и за да не решат спора с Китай. Това не е в интерес на мира и стабилността в Южнокитайско море“, се казва в декларацията.

Манила и Пекин спорят за богат на ресурси район. Става въпрос за островите Спратли и плитчината Скарбъро, които, според Филипините, са част от тяхната изключителна икономическа зона съгласно конвенцията на ООН за морското право. И двата обекта обаче попадат в територия, за която също претендират Китай и още няколко съседни страни, предаде БТВ.

Същността на въпроса е дали спорните обекти са наистина острови или само рифове и плитчини. Според конвенцията на ООН острови, които могат да бъдат обитавани от хора, разширяват териториалните права на страната, към която принадлежат, върху околните акватории. Ако те обаче са рифове или плитчини, които са заливани при висок прилив и не могат да бъдат обитавани, не разширяват територията на страната. В такъв случай статутът им се определя от близостта до най-близката страна в радиус от 200 морски мили (340 км).

Международният арбитражен съд в Хага реши днес, че двете формации не са истински острови и статутът им, следователно, се определя от това, че са на по-малко от 200 мили от Филипините.

Манила, естествено, приветства решението, но призова и за „сдържаност и здрав разум“. Външният министър Перфекто Ясай каза, че неговите експерти внимателно ще проучат решението. Той потвърди „дълбокото уважение“ на страната към това решение и го нарече „важен принос в усилията за решаването на споровете в Южнокитайско море“.

Япония също приветства решението на Хагския арбитраж и заяви, че то е окончателно и юридически обвързващо. В декларация по случая външният министър Фумио Кишида каза, че страните по делото следва да се съобразяват с това решение, с върховенството на закона, и да използват мирни средства, а не сила или принуда при разрешаването на морски спорове.

Островите в Южнокитайско море от древни времена са неотменна територия на Китай, заяви китайският президент Си Дзинпин на среща в Пекин с председателя на ЕК Доналд Туск и председателя на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер.

По думите му териториалният суверенитет и морските права на КНР в Южнокитайско море при никакви обстоятелства не могат да бъдат засегнати от инициирания от Филипините арбитраж, предаде ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят