Рестарт на АЕЦ-Белене, ако няма купувач за реакторите

ТЕХЕРАН - СОФИЯ. От нашия специален пратеник

Иран проявява сериозен интерес да плати оборудването по спрения проект

Два са вариантите за съдбата на електроцентралата

Има два варианта за съдбата на реакторите за АЕЦ-Белене, заради които България беше осъдена да плати на руската компания производител „Атомстройекспорт“ 600 млн. евро. Това съобщи след завръщането си от Иран вицепремиерът Томислав Дончев. Ако не се намери купувач за изработеното оборудване, ще започнем рестарт на АЕЦ-Белене, като се търси частен инвеститор, заяви Дончев. Според енергийния министър Теменужка Петкова Иран проявява сериозен интерес да закупи оборудването за спряната атомна електроцентрала.

След постигането на историческото споразумение по въпроса за иранската ядрена програма и последвалия засилен диалог между ЕС и Техеран, се създава благоприятен климат за рестартиране на българо-иранските икономически отношения. Това заяви по-рано министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Ислямското консултативно събрание д-р Али Лариджани.

Според премиера, съществува положителна перспектива за развитието на контактите между двете държави предвид факта, че страната ни е била традиционен партньор на Иран в източноевропейския регион през 80-те години на XX век. Борисов припомни, че в определени години стокообменът е надхвърлял 500 млн. щ. д., докато сега той е около 150-160 млн. щ. д. годишно.

„Нивата от 80-те години могат да бъдат постигнати отново. Вчерашните разговори, които имах и с д-р Роухани, и с д-р Джахангири бяха изключително полезни за нас, а надявам се – и за иранската страна. Включително с министрите обсъдихме конкретни проекти, които могат да бъдат основа за рестарта на икономическите ни отношения. Вярваме, че като член на ЕС страната ни представлява интерес за Иран с разположението си на пътя на транзита на ирански стоки за Европа и евентуално – на нови енергийни проекти“, посочи премиерът.

Д-р Али Лариджани:

България е врата към ЕС

Според председателя на Ислямското консултативно събрание д-р Али Лариджани добрите контакти с България в миналото са предимство за страната ни след излизането на Иран от изолацията. „Гледаме на България като на врата към Европейския съюз, за да развием икономическите си отношения с държавите от Европа”, посочи той. Той потвърди желанието на страната си за задълбочаване на отношенията с България в сферата на икономиката, туризма, енергетиката и културата.

Сътрудничество

Толерантност между религиите

Важна роля в засилването на икономическите контакти между България и Иран има парламентарното сътрудничество, което в последните години също се развива активно, заяви премиерът след срещата си с д-р Али Лариджани. Бойко Борисов му отправи покана от името на председателя на българския парламент Цецка Цачева за посещение в България. В разговора между Борисов и Лариджани бе отбелязано още, че страната ни е пример за толерантност между различните религии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят