Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Финансови санкции от ЕС за Испания и Португалия

 Европейският съюз може да наложи финансови санкции до един месец на Испания и Португалия до 0,2% от БВП заради неспазване на бюджетната дисциплина.

Министрите на финансите от еврозоната настояха за финансови санкции и замразяване на еврофондове в случай, че правителствата на двете държави не започнат реформи.

Мадрид и Лисабон не изпълняват предписанията на ЕК за намаляване бюджетните си дефицити до 3 на сто от БВП, потвърдиха министрите. За първи път в историята на еврозоната, те поискаха до 20 дни изготвянето на конкретни финансови санкции, които могат да стигнат до 0,2 на сто от БВП.

Словашкия ротационен председател Петер Кажимир призова, двете държави отново да влязат в релси.

Испания и Португалия имат 10 дни да предложат реформи преди окончателното гласуване на глобите, обясни ръководителят на еврогрупата Йерун Дейселблум: “Да се надяваме, че ще отговорят на заплаха за санкции с решения на проблема вместо със защитна реакция, която би била безполезна”.

Незабавно испанският първи финансист Луис де Гиндос обяви вдигане на данъка за фирмите, за да се съберат приходи в хазната: “Реформата ще донесе около 6 милиарда евро. Заедно със спестените милиард и половина от лихви по дълга и по-строги мерки за борба с данъчните измами, значително ще се намали дефицита в бюджета”.

Португалският министър Марио Сентено обяви решението за санкции за контрапродуктивно без да съобщава конкретни мерки за намаляване на разходи: “Нищо не може да се направи с бюджета за 2016, което да поправи случилото се в периода 2013-2015г”.

Ако еврогрупата прецени, че има напредък, финансовите глоби могат да бъдат намалени, а замразяването на еврофондове също може да бъде избегнато защото е предвидено чак от следващата година.

Еврокомисията има 20 дни, за да предложи точния размер на глобите, както и евентуално замразяване на еврофондове. След това санкциите отново трябва окончателно да бъдат гласувани от министрите на финансите на ЕС, предаде БНР.

Новината потвърди първи на излизане от заседанието в Брюксел финансовият министър на Франция Мишел Сапен: “Констатирахме обективната реалност, че още от 2015 г. нито Португалия, нито Испания са спазили поставените им цели. Сега преминаваме на втора фаза. Текстовете са си текстове. Най-лошият сигнал за пазарите би бил, ако повече не се спазват никакви правила. Но правилата трябва да се прилагат интелигентно – аз смятам, че трябва да се вземат предвид големите усилия, положени от португалския и испанския народ последните години. Ако се налагат санкции, то те не трябва да водят до значителни финансови последици за двете страни”.