Ненчев уверява: Външната ни политика е добре координирана и миролюбива

"България няма две външни политики, има само една, тя е много добре координирана и е миролюбива. В това не бива да има и сянка съмнение, казвам го с цялата си отговорност." Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред БТВ.

Запитан дали той самият или външният министър Даниел Митов са поемали ангажименти към НАТО или други евроатлантически структури, които не са съгласувани с министър-председателя Бойко Борисов, Ненчев отговори: „В никакъв случай. В НАТО няма изненади – всяко решение се взема въз основа на много задълбочени анализи, понякога това отнема месеци. Това в известна степен е слабост на Алианса. В никакъв случай не е имало разминаване. Трябва да свикваме с тази информационна среда, която очевидно е зловредна и много често определени политици, анализатори и медиите дезинформират обществото“.

„Никога, в нито един момент политиката не е била разнопосочна, съгласували сме всяка позиция и решение, казвам го с цялата си отговорност“, повтори министърът и добави, че премиерът е бил в течение на всичко, „няма и как да е по различен начин“.

На въпрос възможно ли е Черно море да остане демилитаризирана зона, министърът отговори: „Всички искаме мир, спокойствие, сигурност за хората, правим всичко възможно това да се случи. Разбира се, средата около нас е силно увредена и заплахите може да дойдат от различни страни. В НАТО коментирахме тази тема и говорихме за 360-градусов подход, т.е. всички членове на Алианса да бъдат защитени на 360 градуса. Заплахите на този етап биха могли да дойдат както от изток, така и от юг, така и да са свързани с различни терористични организации“.

ъв Варшава Русия беше обявена за агресор заради всичко, което се случва в Украйна, в Крим. Това няма как да не ни безпокои – когато само на 400 км от границата на България се водят бойни действия, не се спазват Минските ангажименти, не може да стоим безучастни, трябва да дадем ясен и силен сигнал, като във всеки конкретен случай каналите за комуникация с Русия остават.

Решенията в НАТО се вземат колективно въз основа на постъпване на предложение от някоя от членките на Алианса. Така решението за засилване на Източния фронт е взето след предложение, постъпило от прибалтийските страни и Полша. Те се чувстват застрашени от Русия. В някаква степен застрашени се чувстват и Швеция и Финландия, обясни Ненчев.

Запитан дали Русия застрашава България, министърът каза: „Нека не отговоря на този въпрос на този етап. Русия ще даде вероятно отговор на много въпроси утре, нека да изчакаме срещата (НАТО – Русия). Съюзниците ще поискат Москва да съблюдава международното право и да се въздържа от агресия спрямо съседните на нея държави“.

Неведнъж съм говорил за хибридната война, която води Русия, тя е ежедневие. Става въпрос за дезинформация, внушения, че едва ли не НАТО води агресивна политика – нещо, което не отговаря на истината – НАТО преди всичко е отбранителен съюз.

По отношение на България се води хибридна война, това е очевидно и безспорно, каза Ненчев. Трябва да се предприемат конкретни действия. Когато откровено се лъже, това е изключително опасно и трябва да се намери много рационален подход. Държавата трябва да вземе необходимите мерки, защото когато една лъжа се тиражира от отговорни политически фактори, това е много опасно за националната сигурност, допълни той.

На въпрос ще има ли Черноморски флот, министърът отговори: „Вероятно ще има засилено присъствие на съюзниците ни от Алианса в акваторията на Черно море.

За участието на български военнослужещи в многонационална бригада в Румъния Ненчев обясни, че ще участваме с до 400 души – може да са 20, 50, 100. Тези военнослужещи ще участват в различни учения, след което ще се прибират в страната, няма да са дислоцирани в Румъния. Отделянето им за бригадата няма да се отрази в никаква степен на охраната на границите на България, увери той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика