БСП и АБВ търсят патриот за „Дондуков”2

Кандидат президентът трябвало да е лидер в национален и европейски план

Претендентът трябвало да е антипод на Плевнелиев

След двугодишна раздяла и размяна на остри нападки ръководствата на БСП и АБВ седнаха на масата за преговори. Двете леви партии са отворени за диалог по темата за обща кандидат-президентска двойка, стана ясно след продължилата повече от час среща между двата екипа. От БСП освен лидерът на партията Корнелия Нинова в преговорите участват и евродепутатът Илияна Йотова и членовете на ИБ на партията Юрий Асланов, Красимир Янков, Валерий Жаблянов и Георги Гергов. Срещу тях в Оглдалната зала на НС седнаха Георги Първанов, заместникът му Ивайло Калфин, Трендафил Величков, Андрей Бунджулов и юристът на партията Милен Киров, който отскоро е и в ръководството на АБВ.

„С АБВ постигнахме консенсус по три въпроса”, обяви след срещата Нинова. „Първата е целта, която си поставяме - да променим модела на президентската институция, наложена от ГЕРБ. Втората е – промяна на съдържанието, което ГЕРБ внесе в президентската институция. Третата е –какъв президент искаме“, поясни лидерът на БСП. Нинова очерта профила на общия ляв кандидат за „Дондуков” 2, като не спести остри критики към настоящия президент Росен Плевнелиев. „Във външната политика г-н Плевнелиев не изразяваше националния интерес и не го защитаваше адекватно“. Според нея вместо да обединява, той разделял нацията.

Бъдещият президент трябва да стъпва единствено върху защитата на националния интерес, подчерта Нинова. „Във вътрешната политика да бъде обединител на нацията,стожер на държавността и заедно с другите власти да работи с това да се върнат държавността и конституционно заложените права на българските граждани и да има социална чувствителност“, допълни тя. Георги Първанов добави допълнителни щрихи към профила – да патриот и лидер в национален и европейски план. От АБВ и БСП са категорични, че обединението на левицата минавало през победа на президентския вот.

С „Движение” 21 може да няма коалиция

Преговорите между БСП и „Движение”21 на Татяна Дончева очаквано забуксуваха. Още при първата среща стана ясно, че Дончева едва ли ще влезе с формацията си в лява коалиция.М
„Може да не стигнем до обща коалиция, но си говорим”, заяви след срещата Корнелия Ннова. Дончева обясни, че започват преговори с много различия. Единствените допирни точки между БСП и „Движение21” се оказали, че и двете формации искат победа и промяна. Една от възможните причини за разминаването е, че самата Татяна Дончева намекна за амбициите си да е кандидат за „Дондуков” 2. Преди дни тя обяви, „искам да съм като Португалия, която от аутсайдер, в крайна сметка стана шампион.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини