Изригна вулканът Синабунг на остров Суматра

Борисов и Орбан поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски

Собственикът на “Милан” пред фалит

Венци за Апостола, сълзи за Павел Панов

18 души се отзоваха на апела на болницата в Търново да дарят кръв

Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Пенсионер полетя от 7-ия етаж

Заловиха бракониери на калкан в Равда и Ахелой

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile Избата организира празник на виното в родния си град

Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Служба „Военна полиция“ отчете годишната си дейност

БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Летен грип тръшна стотици

Само за 5 дни в София са регистрирани 281 заболели

Симптомите са температура, болки в мускулите и повръщане

Летен грип тръшна 281 души само за 5 дни в София, става ясно от данни на Столичната здравна инспекция. Става въпрос предимно за ентероколити, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Клиничната картина на щамовете е много близка. Почти при всички има висока температура, силна отпадналост, болки в мускулите, повръщане, има различни прояви на ентероколити, уточни специалистът.

Заблуда е, че когато ходим на море, ни тръшка повръщане и разстройство от мръсната морска вода, тъй като причинител е летният вирус, който върлува със същата сила и във вътрешността на страната.

“Много от боледуващите са по морските ни курорти, но морската вода не е причина за заразяването. Всички плажове, които се използват за къпане, са под строг контрол и се изследват многократно през всеки летен месец. Дори когато има леко замърсяване, температурата и солеността на водата не са благоприятни за развитието на бактерии”, разкри д-р Кунчев.

Специалистът препоръчва да се избягва употребата на антибиотици.

“Когато говорим за деца на 4-5 години, е по-добре да търсим лекарска помощ, същото се отнася и за хора с хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, хора, които имат вече някаква увреда на имунитета, за тях е препоръчително. Останалите наистина могат да го изкарат в ежедневието на крака, както се и случва, в рамките на 2-3 дни”, поясни главният здравен инспектор.

Традиционно хората без усложнения изкарват лятното неразположение само с хапчета срещу температурата, обезводняването и за спиране на диарията.

Д-р Кунчев препоръчва да не се купуват дюнери и бургери от пътя, тъй като не е ясно колко часа храната се е пекла на слънцето.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.