Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Атаката срещу дизела е истерия и балон Обсъждат по-високи данъци и такси

Нов тест по български език и литература за седмокласниците от догодина

Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Кражба на кабели остави без ток 1200 домакинства в Монтана

Нигяр Джафер: Назначаването на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК е приятна изненада

Системата спъва лечението на психично болните 70% от легловата база трябва да се преструктурира

Трима задържани при полицейска операция в КАТ-Габрово

Хърватската икономика отбелязала 10% ръст заради футбола

Сменяме касовите апарати до март 2019 г. Около 200 хил. търговци ще трябва да купят нови устройства

Излъчен е победител в конкурса за тикет система на София

САЩ евакуират стотици „бели каски“ от югозападна Сирия

Главният архитект на София Здравко Здравков: Никой няма резервирано паркомясто в центъра Предстои преобразяване около храма „Св. Александър Невски“, при Центална гара и в бункера на мавзолея

Лютеницата в детските градини по стандарт

Летен грип тръшна стотици

Само за 5 дни в София са регистрирани 281 заболели

Симптомите са температура, болки в мускулите и повръщане

Летен грип тръшна 281 души само за 5 дни в София, става ясно от данни на Столичната здравна инспекция. Става въпрос предимно за ентероколити, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Клиничната картина на щамовете е много близка. Почти при всички има висока температура, силна отпадналост, болки в мускулите, повръщане, има различни прояви на ентероколити, уточни специалистът.

Заблуда е, че когато ходим на море, ни тръшка повръщане и разстройство от мръсната морска вода, тъй като причинител е летният вирус, който върлува със същата сила и във вътрешността на страната.

„Много от боледуващите са по морските ни курорти, но морската вода не е причина за заразяването. Всички плажове, които се използват за къпане, са под строг контрол и се изследват многократно през всеки летен месец. Дори когато има леко замърсяване, температурата и солеността на водата не са благоприятни за развитието на бактерии“, разкри д-р Кунчев.

Специалистът препоръчва да се избягва употребата на антибиотици.

„Когато говорим за деца на 4-5 години, е по-добре да търсим лекарска помощ, същото се отнася и за хора с хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, хора, които имат вече някаква увреда на имунитета, за тях е препоръчително. Останалите наистина могат да го изкарат в ежедневието на крака, както се и случва, в рамките на 2-3 дни“, поясни главният здравен инспектор.

Традиционно хората без усложнения изкарват лятното неразположение само с хапчета срещу температурата, обезводняването и за спиране на диарията.

Д-р Кунчев препоръчва да не се купуват дюнери и бургери от пътя, тъй като не е ясно колко часа храната се е пекла на слънцето.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.