Откриват новите санирани блокове в Благоевград

Възрастен мъж изпадна в мозъчна смърт и стана донор на черен дроб

Трудната бременност на Джесика Симпсън

Поощряват младите хора да стават родители по-рано

ЕС прие извънредни мерки при Брекзит без споразумение

Насрочват до месец делото за убийството на Виктория Маринова

Съдят интернационално трио наркоградинари

Асен Гагаузов, БСП-Сливен: Обвързваме евентуалното спечелване на евроизборите с предсрочни избори за НС

Дневници на първите законотворци показват във Велико Търново навръх 22 март С богата програма Читалище „Надежда – 1869“ чества своята 150-годишнина

Строят хеликоптерна площадка край Симитли по трасето на АМ „Струма“ Подписани са договорите за надзор при изграждането на тунел Железница

Цветанов за новата си имотна сделка: Доплатих 100 хил. лв. за 39 кв. м повече в същия район

39 хиляди семейства, чиито деца не ходят на училище, са санкционирани

Медиците от Спешна помощ в Русе оттеглят заявленията си за напускане

Христина Шопова: Фестивалът “Blagoevgrad Blues&Jazz”е уникален, съчетава блус и джаз

Ефективна присъда получи сливенец за катастрофа със загинал и двама ранени

Гледаме безплатно Панагюрското златно съкровище 4 дни през юли и август

Безплатен вход в 4 дни от двата месеца, през които Панагюрското златно съкровище е „у дома си“, пускат от Историческия музей в средногорския град, съобщи неговият директор доц. Атанас Шопов.

По случай гостуването на оригинала местните жители и гостите на града ще могат да видят без пари деветте златни експоната на 19 и 25 юли, 16 и 29 август.

Панагюрското златно съкровище е експонирано в специално направената през 2012 г. зала-трезор под земята в центъра на града, след което се завръща в Националния исторически музей в София. Трезорът в двора на Историческия музей в Панагюрище е дарение от „Асарел-Медет“ АД и неговият директор проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

Стотици туристи от цяла България и от чужбина са посетили Панагюрище от 1 до 11 юли, за да видят оригинала на уникалното златно съкровище, като най-голям е техният брой в дните от четвъртък до неделя. „Понеделник преди обяд по принцип не работим и отваряме чак след 12.30 часа заради санитарен полуден, но сега гледаме да приключим с почистването още преди 10 часа, за да може повече хора да видят оригинала на Златното съкровище, докато той е при нас“, допълва директорът на Панагюрския исторически музей.

Гостуването на Панагюрското златно съкровище през 2015 г. в родния му град бе отложено, тъй като от 16 октомври 2015 г. до 29 май 2016 г. то бе част от голяма международна изложба „Златната легенда“ („The Golden Legend“) в Япония. Затова сега тракийският шедьовър, открит през 1949 г. в местността Мерул край Панагюрище, ще гостува в местния музей за период от 2 месеца вместо за един – от 1 юли до 31 август.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.