Гледаме безплатно Панагюрското златно съкровище 4 дни през юли и август

Безплатен вход в 4 дни от двата месеца, през които Панагюрското златно съкровище е "у дома си", пускат от Историческия музей в средногорския град, съобщи неговият директор доц. Атанас Шопов.

По случай гостуването на оригинала местните жители и гостите на града ще могат да видят без пари деветте златни експоната на 19 и 25 юли, 16 и 29 август.

Панагюрското златно съкровище е експонирано в специално направената през 2012 г. зала-трезор под земята в центъра на града, след което се завръща в Националния исторически музей в София. Трезорът в двора на Историческия музей в Панагюрище е дарение от "Асарел-Медет" АД и неговият директор проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

Стотици туристи от цяла България и от чужбина са посетили Панагюрище от 1 до 11 юли, за да видят оригинала на уникалното златно съкровище, като най-голям е техният брой в дните от четвъртък до неделя. "Понеделник преди обяд по принцип не работим и отваряме чак след 12.30 часа заради санитарен полуден, но сега гледаме да приключим с почистването още преди 10 часа, за да може повече хора да видят оригинала на Златното съкровище, докато той е при нас", допълва директорът на Панагюрския исторически музей.

Гостуването на Панагюрското златно съкровище през 2015 г. в родния му град бе отложено, тъй като от 16 октомври 2015 г. до 29 май 2016 г. то бе част от голяма международна изложба "Златната легенда" ("The Golden Legend") в Япония. Затова сега тракийският шедьовър, открит през 1949 г. в местността Мерул край Панагюрище, ще гостува в местния музей за период от 2 месеца вместо за един - от 1 юли до 31 август.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини