Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Министерство на туризма: Строителството до къмпинг „Градина“ е в частен имот навътре към сушата

Стилиян Кротнев е най-вероятният нов шеф на АПИ

Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Рано или късно роботизираната хирургия ще навлезе у нас, която е 10 пъти по-скъпа

10 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните (обзор) Заблудата с храни второ качество влиза в “черния списък” на ЕС

Емил Караниколов: Добре е да отпадне възможността за придобиване на паспорт срещу пари Сигурен съм, че инвестициите в България не падат, а даже имат ръст, коментира министърът

Изпит по български на кандидати за гражданство С промени в закона спират продажбата на паспорти срещу инвестиции

Нинова: Обвинението срещу Елена Йончева е заради нейните смели журналистически разследвания, стоя твърдо зад нея

„Мерцедес“ влага € 200 млн. в Полша Нов завод открива 300 работни места

Жената, ударила в лицето фелдшерка в Горна Оряховица: Бях провокирана, тръшна ми вратата

Решават утре за ареста на циганин, пребил баба Рецидивистът взел всичките 35 лева на 83-годишната Иванка, за да напазарува

Предложението за построяване на Дом на операта ще гласуват в пловдивския парламент

Предложението за построяване на Дом на операта в Пловдив, направено от граждански инициативен комитет, ще бъде подложено на гласуване на сесията на местния парламент този четвъртък. Будни общественици инициираха подписка за изграждане на здание на културната институция, тъй като в момента Държавна опера – Пловдив играе спектаклите си в Градския Дом на културата, чиято сцена не е проектирана за мащабни оперни представления. В хода на кампанията пловдивчани предложиха 8 различни локации за бъдещата нова самостоятелна сграда на Операта – 4 от терените са около река Марица, 2 в центъра на града под тепетата, а други 2 се намират в район „Тракия“.

Ако Операта се сдобие със свой собствен дом, това ще е първото здание за култура в Пловдив, построено през последните 30 години. Сградата трябва да разполага със зала с поне 1000 места, с възможност за преграждане и редуциране на капацитета до 500-700, да има работилници, гримьорни, гардероб, ресторант, технически помещения, детски оперен театър, репетиционни, административни и помощни помещения.

Всичко това би могло да се реализира в разгъната застроена площ около 13 000 квадратни метра. Идеята за Дом на операта в Пловдив датира още от 1975 г., но така и не е осъществена до момента, въпреки че през последните години спектаклите на Държавната опера се радват на многобройна публика и все по-растящ интерес. Само през 2015 г. са реализирани 8 оперни премиери, 9 симфонични програми, няколко програми за деца, участия в престижни фестивали и гастроли в страната и чужбина. Зрителите на оперните спектакли и концерти през 2015 г. са над 60 000, а ръстът на приходите в сравнение с 2012 г. е 284%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.