Обединена левица... в името на Първанов

АБВ изсмука кръв от столетницата, близа мед от властта, а сега се върна на левия фронт за президентски пост

Вратата на обединената левица се отваря. БСП и АБВ са на път да договорят обща кандидатура за държавен глава, а покрай съюза си да привлекат и други отломки на някогашната могъща столетница. Обединява ги противникът ГЕРБ - могъщ, непобедим, срещу който бронебойни куршуми няма открити, няма открити.

Сами едва ли ще могат да се справят, но ако разчитат на помощ, така както Калоян е разчитал на куманите срещу кръстоносците, ще трябва да се споразумеят с някоя и друга партия като ДПС, например. Ще търгуват я с вицепрезидентски пост, я с нещо друго. Първанов вече го е правил два пъти. И като става дума за президента Георги Първанов, тази врата на обединената левица се отваря най-вече за него, защото след края на втория си президентски мандат той първо седна на последния ред на левицата и оттам започна своето свирепо настъпление. По пътя си той разклати основите на БСП и днес тя има болен вестибуларен апарат. Центробежните сили на отслабената столетница търсят друго ядро със силна притегателна сила. Останалите субекти в преговорите изглеждат масовка, включително и новият председател на БСП Корнелия Нинова. Да припомня защо.

Когато Одисей се връща към Итака, той се предрешава, за да разбере какво е положението с неговото царство. Оказва се, че вече не е негово и дори искат жена му. Той пробожда всички свои врагове със стрели. Това е синопсиса на историята.

Когато Георги Първанов в продължение на десетилетие беше държавен глава, смяташе че на чело на БСП е оставил верен човек - Сергей Станишев, който досущ като при легендарните рокади „Дмитрий Медведев - Владимир Путин“ ще отстъпи слугински поста си председател на отсъствалия в търсене на Златното руно бивш председател. Ами не, не се случи това и Първанов отстреля Станишев в гръб.

Създаването на партия АБВ в навечерието на парламентарните избори беше удар с нож в гърба на БСП. Хубав, професионален удар между шесто и седмо ребро. Партията се срина, Сергей Станишев си замина. АБВ влезе в Народното събрание. После свали маската и доказа на практика защо са били подозренията в БСП към Първанов и хората около него. Той веднага сключи сделка (при това с отколешния враг Борисов) и влезе във властта.

Участието във властта обаче можеше да бъде и последното действие на тази партия, предвид че ГЕРБ поглъща всичко около себе си. Абсолютно професионално, хладнокръвно Георги Първанов извади АБВ от властта, пак без да има някаква принципна причина - вицепремиерът Ивайло Калфин нямаше никакви проблеми в правителството, и то с него. Но целта се очерта - президентските избори и още по-важната - каква роля ще си отвоюват за лидера Първанов. При това не дори само за поста държавен глава - може да се кандидатира, а може и не.

След допитването, което всички знаехме с какви препоръки ще завърши, пъзелът се подреди. БСП и АБВ вече преговарят и има голяма вероятност да се споразумеят, а скоро и други могат да се включват. Първата среща след разцеплението обаче изглежда като посещение на сринала се империя при царя с намеци да се върне на трона. Така изглежда, защото снимките напомнят на консултации при президента.

Както ще да ни обясняват, ние сме свидетели на азбучни убийства в политическото ляво. Ярките лидери бяха натирени - кой в Брюксел, кой като омбудсман, извън БСП, кой в небитието и сега имаме само Корнелия Нинова, която още не се е доказала.

Ако БСП и АБВ подпишат общо споразумение, в публичното пространство лявото ще има нов лидер и той ще се казва Георги Първанов. Не е ясно дали ще поиска поста на държавен глава отново, но дори да не стане това, АБВ ще има водещата роля на парламентарните избори.

Почтеното към самите симпатизанти на БСП бе да имат своя собствена кандидатура, която да им даде лице, така както младият тогава лидер Първанов (каква ирония) им даде след катастрофата от 1997-а. А ако тази лицност успее да изкара партията до балотаж, тогава да сключват споразумения с когото пожелаят за втори тур.

Обединена по този начин левица ще изглежда повече като съглашение за власт, а не като съюз на идеи в полза на електората.

Капанът на допитването

Новият председател на БСП Корнелия Нинова, която малко изненадващо за мнозина замести Михаил Миков на поста, много бързо завъртя демократичния популизъм. Тя пусна допитване до редовните членове кого искат за кандидат за президент, с коя партия може да се водят преговори за съставяне на коалиция. Това беше най-лесният и най-безобидният начин да отворят задната врата на БСП за Първанов. Това допитване е същото като значение като вътрешния избор на СДС през 90-те години, когато симпатизантите избраха неизвестния Петър Стоянов и така зачеркнаха кариерата на Желю Желев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи