Морските пристанища във Венецуела минават под военен контрол

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че морските пристанища ще преминат под контрола на армията в рамките на плана за борба с икономическата криза.

В изявление по националната телевизия Мадуро каза, че под военен контрол минават пристанищата Гуанта, Ла Гуайра, Пуерто Кабеьо, Маракайбо и Гуамаче. Петте пристанища ще преминат под общо управление, начело с генерал Ефраин Веласко Луго. Военните ще проверяват щателно количеството пристигащи от чужбина храни.

По-рано президентът възложи на армията да координира разпределението на храни и лекарства съобразно плана за борба с дефицита на стоки от първа необходимост.

Президентът разпореди да се създаде нов орган, който да регулира закупуването, продажбата и разпределението на хранителни продукти, лекарства, стоки за лична хигиена и почистващи средства. Начело на този орган е военният министър Владимир Педрино.

Под контрола на армията са вече и редица предприятия. Според Мадуро това ще спомогне за преодоляване на хаоса, който е благодатен за корупцията, отбелязва държавният глава.

Във Венецуела има остър недостиг на стоки на достъпни цени на фона на огромна инфлация и спадане на държавните приходи, обусловено от спада на цените на нефта. Налице и институционална криза между изпълнителната и законодателната власт, след като опозицията получи надмощие в парламента, предаде БНТ.

В резултат на това в страната непрекъснато има масови протестни акции заради липсата на основни стоки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят