Националният съвет на СДС дава мандат на председателя на партията да финализира преговорите с ГЕРБ за евроизборите

Президентът Румен Радев удостои Ян Енглерт с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“

Сгъваемият телефон се превръща в таблет Иновацията на 2019 г. - гъвкав екран (ИНФОГРАФИКА)

Кораб с 1300 души на борда бедства близо до Норвегия

Българските превозвачи готвят протест в Страсбург ако пакетът „Мобилност“ влезе в дневния ред на ЕП

44-годишен мъж е бил ударен от кола в подлеза на НДК

Красимир Каракачанов: Скандалът с апартаментите е неприятен, ще повлияе на резултатите на ГЕРБ

Възходът на китайското кино Би Ганс очарова Кан с мрачен трилър

Румен Петков: Каквото за Цецка, това и за Цецко. Ръководство на БСП и г-жа Нинова, обслужват интересите на ГЕРБ

Мотористи дариха детско ортопедично легло на болницата в Търново

50 човека са арестувани по време на простеста на „жълтите жилетки“ в Париж

Конгресът на ВМРО преизбра Красимир Каракачанов за председател на партията

Дананг – филиалът на рая Във виетнамския курорт мостовете са интернет сензация, а рибарските кошове - атракция

Националният съвет на АБВ-Младежи номинира петима като кандидати за евродепутати

Проф.Венцислав Вълчев е новият ректор на Техническия университет -Варна

Френският посланик: Да се научиш на демокрация изисква време

„Да се научиш на демокрация, това изисква време – и управляващите, и управляваните да разберат как се прави политика в една демократична страна… Ние очакваме неща, които България ни е обещала преди 10 години – да има работеща правова държава, коментира пред БТВ френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, чийто мандат изтича в края на лятото.

Дьо Кабан, който беше награден от президента с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина”, беше известен с директния си изказ и често пъти критиката към работата на институциите у нас.

„България много се е променила от 25 години насам. Става все по-демократична и все по-европейска страна. Не че нейната култура не е била европейска преди това, но сега българите имат изисквания към политиците си. Сега българите знаят какво е да живееш в демокрация, докато преди 25 години сигурно никой не е имал този опит”, каза Дьо Кабан.

„Аз говоря за олигарси, но не съм нито единственият, нито първият човек, който е използвал тази дума. Ако съм я използвал, означава, че я има всеки ден във вестниците. И това не е от сега, от три години – това е една реалност във вашата страна, която вие, българите, отбелязахте. Не съм казал нищо ново”, обясни той.

Запитан дали Делян Пеевски е олигарх, Дьо Кабан отговори утвърдително.

„Да, естествено, кой има съмнение за това? Как един човек, който е депутат, има много фирми, има много вестници, на 33 години е и е без опит в сферата на сигурността, може бъде назначен за шеф на ДАНС? Затова вие, българите, излязохте на протест – защото не сте намерили това за нормално”, заяви Дьо Кабан.

Той коментира и твърдението, че е един от посланиците, които говорят прекалено директно, а някои намират това за намеса във вътрешните работи на страната ни.

„Когато България се присъедини към ЕС преди почти 10 години, тя се съгласи да има контрол, защото по онова време Европейските комисия и другите страни членки смятаха, че правовата държава в България не е достатъчно силна… Имахме съмнения във волята на българските политици да се борят с корупцията, организираната престъпност и пр. Затова решихме да го има този Механизъм за оценка и сътрудническото, който действа в България и Румъния. Това е рамката, в която работим ние, европейските посланици”, обясни Дьо Кабан.

„Ние, европейските партньори на България, очакваме напредък в тази области. ЕК ни казва, че има съвсем малко или дори няма. България ни е обещала напредък, това очакваме”, подчерта отново той.

„ЕС не е само за парите или за свободата на движение. Имате напредък, има изменения в Конституцията, има законопроекти за съдебната система. Мисля, че лека-полека нещата се подобряват”, каза още посланикът.

След като приключи мандатът му у нас в края на лятото, дипломатическата кариера на посланик Дьо Кабан продължава в Африка.„За един французин това е много интересно. Имаме много силни връзки в този континент, особено в страните, в които се говори френски”, посочи той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.