Погребват 410 000 т боклуци край Монтана

Общинската управа в Монтана започна рекултивирането на две от клетките на депото за битови отпадъци край града. Над 400 000 тона боклуци ще бъдат покрити с пръст и ще се превърнат в зелен терен.

Сметището на северозападната област, в което складират отпадъци 12 монтански общини и врачанската община Криводол, бе изградено през 2006 г. по европейски проект. За десет години в депото са депонирани 410 000 тона боклуци. В следващите седмици работници ще покрият планините от смет с едри речни камъни, глина и пръст. А по-късно площта ще бъде затревена.

Рекултивацията ще бъде финансирана с 1,8 млн. лева от вноските на общините за складираните отпадъци. Местните управи депозират в Регионалната екоинспекция в Монтана по 5,50 лева на тон смет. Боклуците на градовете и селата в областта вече ще бъдат изхвърляни в нова трета клетка на депото в Монтана.

Сметището за битови отпадъци трябва да работи до 2020 г., но след изграждането на сепаратор за смет и започналия проект за компостираща инсталация експлоатацията му ще продължи доста над проектния срок, казаха експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини