Събориха първите 2 незаконни къщи в ромския квартал "Столипиново"

Първите две от няколко хиляди незаконни къщи в ромския квартал "Столипиново" в Пловдив бяха съборени в сряда преди обяд, като съвместната акция на общината и РДНСК беше охранявана от жандармерия и полиция. До ексцесии не се стигна благодарение на респектиращото ромите присъствие на униформените служители на реда, но вайкания, писъци, люти клетви и заплахи съпровождаха работата на багерите, които до обяд събориха едноетажните постройки на улиците "Крайречна" и "Крайна".

Цялата покъщнина на семействата бе предварително изнесена и стоварена директно на улицата, като от градската управа обявиха, че са осигурили безплатен транспорт за извозването й до новото местоживеене на ромите. Зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски декларира, че ако те няма къде да отидат, временно ще им бъде осигурен подслон в общински жилища, а багажът им може да бъде прибран на склад. Събарянето на двете къщи е разпоредено още през 2008 г. от Регионалната дирекция по национален строителен контрол (РДНСК), но заповедта е изпълнена 8 години по-късно.

"Аллах, да накаже хората издали заповедта за премахване!", кълняха ромите, които останаха на улицата след събарянето на къщите им, като сред тях имаше и бременна млада жена. От РДНСК уточниха, че имотите, на които са били двете съборени къщи, са частна собственост. Реалните им собственици досега не са могли да влязат във владение заради отказа на "наемателите" да ги освободят доброволно.

Подобна е ситуацията и на цялата улица "Шумен" край колелото на последна спирка на градския транспорт в Столипиново, където собствениците на имоти плащат данъци в тях, но десетки години наред не могат да влязат във владение и да прогонят "узурпаторите" въпреки жалбите си до всички възможни институции у нас.

Според данни на кмета на район "Източен" в Пловдив Николай Чунчуков близо 90% от къщите и постройките в квартал "Столипиново" са незаконни. Райкметът вече е разпоредил премахването на 10 павилиона на улица "Батак", а в списъка му за обектите, които трябва да бъдат разчистени до края на юли, са още 20 незаконни преместваеми конструкции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини