Лютви Местан ще съди Божидар Димитров за 681 лева

Бившият лидер на ДПС и водач на нерегистрираната политическа партия ДОСТ Лютви Местан обяви, че ще съди директора на националния исторически музей (НИМ) доц. Божидар Димитров заради това, че го е нарекъл турски шпионин, съобщи БТВ. 

Сумата, за която ще е искът, има символични измерения – 681 лв.

Ако спечели делото, Местан щял да внесе сумата в Националния дарителски фонд „13 века България”, защото Божидар Димитров не бил по-голям патриот от него.

Лидерът на ДОСТ даде специална пресконференция, свързана с отказа на Софийския градски съд (СГС) да регистрира политическата му формация.

„Решението на СГС да откаже вписването на ДОСТ в регистъра на българските партии представлява брутален акт на ограничаване на конституционното право на свободно сдружаване на българските граждани”, повтори тезата си Местан.

Според него решението на съда поставя глобалния въпрос за характера на България като демократична, правова държава, в която Конституцията, законите и правилата би трябвало да са общовалидни.

Според него от устава, целите и членската маса на ДОСТ личало, че това не е етническа партия.

По думите му едно е да защитаваш правата на лицата, които са от етнически и религиозните малцинства, а друго – да бъдеш етническа партия. Надявам се, че съдът ще разбере това, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика