Дворецът отваря врати за Георги Велчев

Днес от 18 ч. Националната галерия открива изложба на Георги Велчев. Това е първото мащабно представяне на художника класик в София.

Показани са около 100 творби, разкриващи всички периоди, стилови насоки и характерни мотиви от творчеството му. Георги Велчев е един от новаторите в българското изкуство от 1920-те и е сред най-големите майстори на морския пейзаж. Той е в едно поколение с художниците Сирак Скитник, Николай Райнов, Иван Милев, Васил Захариев и някои други, които се опитват да се противопоставят на традиционния реализъм и да внесат в българското изкуство обновителна художествена и интелектуална енергия от европейския модернизъм.

Велчев е космополитна личност – живее и твори във Франция, Америка, Канада, посещава Австралия и Китай. Прави изложби в Италия и Германия, на които е високо оценен.

В този период Георги Велчев е световен художник, който осмисля и жадно приема импулсите на новото изкуство в самите му центрове.

Икономическата криза в САЩ го принуждава да се завърне в България, където остава до края на живота си в родната си къща във Варна. Продължава неуморното си пътуване – в села и градчета, в планински и крайморски места.

Георги Велчев е бил горд, доблестен и свободолюбив човек, непреклонен и откровен в изразяването на възгледите си. Високоинтелигентен, а и нескриващ склонността си към бохемско поведение, той е предизвикал върху себе си тежки обвинения от тоталитарната власт след 1944. Оказва се неразбран и отхвърлен от онова общество и на 16 април 1955 г. на 64-годишна възраст умира беден и изоставен.

Снимки

Автопортрет на Георги Велчев, Канада, около 1927 г.

„Арката“, 1942 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура