„Дяволчетата“ от Гибралтар бият еврошампион (обзор)

Ако някой си мисли, че победата на Исландия над Англия в осминафинала на Евро 2016 е сензацията на годината, греши. Шампионската лига роди много по-голям футболен шок. Най-нископоставеният тим "Линкълн Ред Импс" (Гибралтар) срази еврошампиона от 1967 г. "Селтик" с 1:0 в първи мач от втория предварителен кръг!

Това вече е чудо на чудесата. За "дяволчетата" (така е преводът на думата „имп“ от английски - б.а.) вкара полицаят Лий Касиаро. В квалификациите за Евро 2016 при дебютното участие на Гибралтар той заби и първия официален отбор на британската колония при 1:6 срещу Шотландия. Само за справка - при победното попадение Касиаро подмина защитника Ефе Амброуз, нигерийски национал, който получава по 35 000 лири седмична заплата.

Партньори на полицая Лий в тимчето от Скалата на Гибралтар са пожарникар, пекар, таксиджия и няколко митнически работници. "Линкълн Ред Импс" играе с червени екипи, защото копира "Манчестър Юнайтед". Вече 14 пъти е шампион на Гибралтар. В първия предварителен кръг "дяволчетата" отстраниха изключително трудно андорския "Санта Колома". Резерва в "Линкълн Ред Импс" срещу "Селтик" беше португалецът Антонио Ливраменто, който има два сезона в "Берое" и по един в "Славия" и "Локомотив" (Сф).

Особено голям е ужасът за Брендън Роджърс, който дебютира за "Селтик" в официален мач. Преди три години северноирландецът бе на косъм да се посипе със слава като шампион начело на "Ливърпул". Още повече Роджърс се изложи с коментара, че няма нищо срамно. "Ние контролирахме мача, имахме положения, а те си вкараха своето", каза треньорът за загубата от полуаматьорския отбор с играчи, които ритат повече за удоволствие.

"Селтик", на чиито домакински мачове редовно има по 60 000 фенове, напоследък е символ на провала. В последните години грандът от Шотландия е губил от "Малмьо", "Артмедия", "Шахтьор" (Караганди), "Марибор"... Сега поне има реванш срещу "дяволчетата" от Гибралтар следващата сряда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят