„Левски“ забрави как се бие в Европа

„Левски“ се завръща в Европа след 3-годишна пауза. „Сините“ имат тежката задача да отстранят „Марибор“ по пътя към следващата фаза, а първата крачка ще трябва да направят тази вечер на стадион „Людски врът“. За целта възпитаниците на Люпко Петрович ще имат и тежък сблъсък с историята, и то на няколко фронта. До момента „сините“ имат три визити в Словения, където са претърпели и три поражения - две от „Олимпия“ (Любляна) през 90-те години и една от „Публикум“ в Целие през 2005 г.

Освен това „сините“ позабравиха и чувството при отстраняването на отбор в евротурнирите. За последно това се случи през август 2010 г., когато воденият по това време тим на Ясен Петров елиминира АИК след успех с 2:1 на „Георги Аспарухов“. Победата над шведите осигури на 26-кратните шампиони участие в груповата фаза на Лига Европа, а това си остава и последното значимо постижение на „Левски“ на подобно равнище.

В последствие столичният гранд претърпя три звучни крушения. През 2011 г. „Спартак“ (Търнава) изхвърли „сините“ след 2:1 на реванша в Словакия и последвал успех при изпълнението на дузпи. Година по-късно селекцията на Илиан Илиев също бра срам, но този път в Босна и Херцеговина срещу местния ФК „Сараево“ ( 1:0 в София и 1:3 като гост). Последното участие на „Левски“ в Европа бе през лятото на 2013 г., когато на пътя им се изправи „Иртиш“. Настоящият тим на Димитър Димитров-Херо взе домакинството си с 2:0, а с това и прекия сблъсък между двата тима.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ