22 избиратели гласуваха на референдум да имат кмет Новият временно изпълняващ длъжността ще бъде избран от Общинския съвет в Попово

Проучване на “Барометър България”: Кабинетът “Борисов” излъчва стабилност

Еди Рама: Косово и Албания може да имат общ президент

КНСБ: Над 3000 лв. трябват за нормален живот на едно семейство в София Издръжката на живота в България е 581 лева

Калоян Паргов и Христо Проданов ще проведат приемна за граждани

„Ислямска държава” пое отговорност за нападението в Дагестан

Спряха шофьор в София с 3.03 промила алкохол зад волана

Кметът на Благоевград положи венец пред бюст-паметника на Васил Левски

Виртуозът Найджъл Кенеди идва във Варна с “Бах среща Гершуин” За първи път правят специално озвучаване в ДКС за кристален звук

Във Варна ще обучават гимназисти по 7 нови професии Разкриват паралелки за бутикови модисти и съдебни служители

Започна срещата между Борисов и Орбан (СНИМКИ)

Сергей Лавров: ЕС разширява влиянието си с ултиматума „или сте с нас, или с Русия“

Пожар затвори временно ТЕЦ „Република” в Перник

ВСУ “Черноризец Храбър” ще приема студенти по професионални направления

Два автомобила изгоряха в Бургаско

Трайчо Трайков демонстрира скромност, не държи да става президент

Номинираният за кандидат-президент от гражданския съвет на Реформаторския блок Трайчо Трайков коментира със смесени чувства темата. Дебатът за кандидатурите е важен, но той самият не държи да бъде държавен глава, заяви той пред БТВ.

“Не държа да съм аз и предпочитам да не съм аз. Един президент трябва да е човек достигнал житейския си апогей и да не остава след това с неудовлетворени амбиции”, коментира той с примера, че в момента Георги Първанов би “изнасилил конституцията”, за да има право на още един мандат.

По повод реакцията на лидера на СДС Божидар Лукарски за преждевременното оповестяване на номинацията, Трайков заяви, че той е бил прав с позицията си, че процедурата е трябвало да се извърви докрай.

“Номинираният има нужда от широка гражданска подкрепа, а не тази на председателите на петте партии в блока. Друго е колко им е искрен ангажимента или те си представят как ще минат на кастинг някакви номинации”, коментира той.

Трайков обясни и принципа, по който партиите в блока ще избират номинацията си. Партиите делегират на гражданския съвет да представи имената, които да бъдат подкрепени от партиите. “Сега май се дава заден и биха искали те да изберат човека, а съветът да обере отговорността”, уточнява той.

По темата за АЕЦ “Белене” Трайков посочи, че явно партиите, защитаващи руските интереси, АБВ, Атака и БСП форсират идея за възраждане на проекта. “Може това да е техен естествен импулс или знак че имат задача да попречат на продажбата на оборудването.”

Според него е реалистична идеята Иран да купи реактора, който остана за България след арбитража срещу “Атомстройекспорт”.

Реалистична , но и сложна.“Още по време на арбитража искахме “Атомстройекспорт” да го продадат за да намалят щетите си. Сложно е, защото това е един много неликвиден актив.”

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.