Сделка с азиатска авиокомпания за $12,5 млрд: „Еърбъс” поведе на „Боинг” на Фарнбъро

Европейският авиогигант “Еърбъс” поведе на американския си конкурент “Боинг” в сключените сделки на изложението във Фарнбъро, Великобритания, предаде АФП. Това се случи благодарение на поръчка за 100 самолета А321нео на обща стойност $12,5 млрд. от “Еър Ейша”, малайзийска нискотарифна компания. Сделката е и най-голямата на едноседмичното авиошоуто, продължаващо до неделя. Отделно “Еърбъс” спечели и поръчка от “ГоЕър”, индийски авиопревозвач, на стойност $7,7 млрд., както и доходоносни договори с компании от Германия, Исландия, Виетнам, Великобритания.

Базираната в Чикаго корпорация “Боинг”, която празнува 100 г. от създаването си тази година, на свой ред се похвали с мащабни договори с Германия и Китай, както и с меморандуми за бъдещи сделки с други страни, включително с Русия.

За сравнение на предишното шоу във Фарнбъро през 2014 г. “Еърбъс” сключи сделки и получи поръчки за $75 млрд. срещу $40,2 млрд. за “Боинг”.

Перлата на изложението тази година бе свръхмодерният изтребител 5-о поколение Ф-35, чиято програма се оценява на около 400 млрд. долара. Той трябваше да “дефилира” още през 2014 г., но остана на земята заради проблем с двигателя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят