Бивш депутат от ДПС на съд за износ на куфари с пачки

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Щерьо Щерев, бивш депутат от ДПС в 42-рото народно събрание, и неговия сътрудник Веселин Пириндев за финансови престъпления.

Двамата ще отговарят за серия от преводи за над 8 млн. лв. в чужбина чрез неверни документи и могат да получат затвор от 1 до 10 г.. Съдът може да им наложи и глоби до двойния размер на преведените пари.

През март 2008 г. хора на Щерев са били заловени от агенти на ГДБОП в банков клон с два куфара с валута за 900 000 лв. Последва обиск в офис, където ченгетата задържат Щерев и намират още 600 000 лв. Според тогавашна информация парите са от контрабанден внос на китайски стоки, продавани на базара в „Илиянци“. За трансфера на сумите били използвани фактури и писма-сметки, които не били съставени от получателите зад граница.

Щерев става депутат от ДПС през 2013 г. и след като главният прокурор Сотир Цацаров му иска имунитета, сам се отказа от него. Той обяснява, че е арестуван от ГДБОП и държан 5 месеца в килия, за да се провали голям негов бизнес проект за оранжерии.

Племенникът на Щерев - Георги Димитров, наричан Метин, бе пребит на столичната улица „Пиротска“ от трима мъже, които го помислили за бежанец. Срещу биячите тече дело в Софийския градски съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право