Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

“Изворите” с трите моми в Котел – сред първенците в онлайн фотоконкурс

190 варненчета станали жертви на престъпления за година

Столтенберг: Няма консенсус между Русия и НАТО относно Украйна

НАТО и Русия не са успели да преодолеят дълбоките си различия по отношение на конфликта в източна Украйна. Това заяви ръководителят на северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг след срещата на Съвета НАТО-Русия, предаде БГНЕС. След Съвета, от руска страна бяха отправени критики, че Западният пакт възпрепятства военната безопасност в Европа.

„Съюзниците и Русия имат огромни и устойчиви различия относно Украйна. Днес не беше постигнато единомислие”, заяви Столтенберг, цитиран от АФП на пресконференция след срещата в Брюксел. Съветът все пак е установил и „необходимостта от регулиране на кризата в Украйна с мирни средства”, по думите на генералния секретар на НАТО.

По време на съвета представителите на Алианса са информирали Москва и относно решенията от срещата на НАТО във Варшава миналата седмица. Те включват увеличаване на военното присъствие на пакта в Полша и прибалтийските републики. Столтенберг заяви още, че на срещата е решено самият съвет НАТО-Русия да продължи да функционира. Събиранията на органа бяха преустановени по инициатива на Запада след началото на украинската криза през 2014 година. „Линиите за военна комуникация между Русия и НАТО са отворени. Сега трябва да се гарантира, че те работят ефективно. Това е ключов елемент за намаляване на риска от въоръжени инциденти“, допълни генералният секретар на Алианса.

В този дух е обсъдено предложението на Финландия за забрана на полети над Балтийско море на самолети с изключени комуникационни предаватели. Тази пролет при учения на сили на НАТО в района имаше няколко случая, при които почти се стигна до военни сблъсъци с руски самолети.

При посещението си във Финландия миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че подкрепя идеята на колегата му Саули Нийнистьо за пълен контрол върху полетите. Столтенберг от своя страна заяви, че предложението е било обсъдено и НАТО очаква допълнителни детайли по него.

Руски представители заявиха, че НАТО подрива военната безопасност в Европа. Председателят на Съвета от руска страна Александър Грушко обяви след заседанието, че НАТО създава нова реалност в Европа, като подрива военната безопасност. Пътят към стабилизация в Европа не минава през козметичните мерки за доверие, а през замразяването на разполагане на нови сили на НАТО в Източна Европа, заяви още Грушко, цитиран от ТАСС.

Според Гуршко НАТО създава в балтийския регион плацдарм за евентуални военни действия срещу Москва. Съпредседателят на съвместния съвет определи като „създаващо риск за Русия” и разширяването на противоракетната отбрана на НАТО във Европа, визирайки новите съоръжения в Полша и Румъния.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.