Нов силен трус е усетен в Пловдивско

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

„Инерком“ купува ЧЕЗ в България

“Ислямска държава” се “похвали” с 5,2 хиляди убити или ранени по време на Рамадан

Близкоизточната групировка “Ислямска държава” се “похвали” с убийството или раняването на 5,2 хил. души във военни операции, извършени в рамките на свещения за мюсюлманите месец рамадан, пише британският вестник Independent, цитиран от “Фокус”.

Джихадистите изброяват 14 различни терористични атаки на групата, извършени в Европа, САЩ, Азия, Африка, Сирия и Ирак. Сред тях са нападението в нощен гей клуб в американския град Орландо, щата Флорида, а също и атаката от началото на юли в Дака, столицата на Бангладеш.

Групировката може да се похвали и с една от най-смъртоносните атаки към днешна дата: тази в Багдад. Почти 300 души бяха убити, когато камион, пълен с експлозиви, се взриви на оживен пазар в иракската столица, където купувачи и продавачи са се готвели за тържеството по случай края на рамадан.

И все пак, “Ислямска държава” не включва в списъка си атаката на международното летище “Ататюрк” в Истанбул, един от най-натоварените в света туристически центрове, при която загинаха 41 души и бяха ранени стотици други. Презиндеът Реджеп Тайип Ердоган обвини групировката за нападението, припомня Independent.

Месец рамадан традиционно е период на самоанализ и мир в рамките на ислямската вяра, но екстремистите го използваха за водене на свещена война. Преди началото му терористичната групировка призова своите поддръжници да убиват там, където могат – по целия свят.

Атаките на “Ислямска държава” са принудителни действия в защита, след като джихадистите понесоха сериозни териториални и финансови загуби от международната коалиция срещу тях.