Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Все повече мигранти в Унгария и Сърбия идвали от България

Официалните власти в Унгария и Сърбия публично предупредиха, че от България в Сърбия пристигат все повече нелегални мигранти, предаде БГНЕС.

Всеки ден на територията на Сърбия от България пристигат 300 души, а от Република Македония около стотина. Това се казва в обширен репортаж на сръбската държавна телевизия, цитиран от БГНЕС.

След като властите в Будапеща въведоха нови по-строги мерки по южната си граница, само за една седмица от Унгария в Сърбия са върнати 621 мигранти. След 5-ти юли унгарските гранични власти връщат обратно в Сърбия всеки, който е задържан в 8-километровата гранична зона.

В момента на територията на Сърбия има около 2000 бежанци, но ако тази тенденция се запази това означава, че само след 7 дни в страната ще има 7 000 бежанци. Освен на унгарската може да имаме проблеми и на хърватската граница, предупредиха представители на хуманитарните организации. През следващата седмица властите в Белград ще информира Европейският съюз, че т.нар. “Балкански маршрут” не е окончателно закрит, защото в страната влизат всеки ден до 400 души.

Белград възнамерява да започне преговори с Будапеща за постигане на споразумение, което ще позволява на търсещите убежище да подават молби в приемните центрове, а не както е в момента на самата граница.

По време на вчерашната си визита в град Аранджеловац сръбският премиер Александър Вучич определи мигрантската криза като “най-сериозният и най-тежкият проблем, пред който е изправена страната”, припомня БГНЕС.

Според него “през следващите 2-3 дни властите в Белград ще трябва да вземат трудни решения по този въпрос”.

Всеки ден от България и Македония в Сърбия пристига значителен брой мигранти. Това предупреждение пък отправи пред телевизия М1 Дьорд Баконди, съветник по въпросите на националната сигурност на унгарския премиер Виктор Орбан.

Според него след въвеждането на новите по-строги мерки по границата със Сърбия в “Унгария пристигат все по-малко нелегални мигранти”.

Баконди съобщи, че след въвеждането на новите мерки на 5-ти юли само за една седмица 1900 мигранти са се опитали да прекосят нелегално унгарската граница.

Полицейските и военните екипи са попречили на 1300 от тях да влязат на унгарска земя. Останалите 600, които са задържани в граничната зона, веднага са върнати обратно в транзитната зона между Унгария и Сърбия, уточни съветникът по въпросите на националната сигурност на унгарския премиер Виктор Орбан.