Борисов обяви: 3 милиарда загуба от "Белене", смяна на министри и предсрочни избори под условие (обзор)

"Около 3 милиарда ще загуби България от провала на проекта Белене", каза пред БТВ премиерът Бойко Борисов.

В отговор на обвиненията на Румен Овчаров, че вината за спирането на проекта е на Борисов, премиерът каза, че 3 поредни правителства в миналото са можели да продължат строителството, но не са го направили.

Неговото правителството е изправено пред ситуация, в която трябва да вземе изключително трудни решения. Експертите са преценили, че в момента най-удачно би било да се продаде реактора. За това са стартирали преговорите с Иран, допълни Борисов.

"Приемам искането на БСП за отхвърляне на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене” като протегната ръка за преговорите", коментира премиерът.

"В момента преговаряме дали Иран не би го купил. Считам, че БСП ми помагат и не им се сърдя, защото ако отидем на преговори само с едно единствено решение, тогава търговците казват, че няма какво да го правят", обясни Борисов.

По думите му обаче, ако БСП са били искрени в исканията си, са има ли на два пъти възможност да размразят проекта.

"През 2006 година БСП подписват договора, ние идваме есента на 2009. И този договор е направен пожелателно - накрая му казват важните неща. Оттам започва сагата, защото най-важните неща са посочени накрая", коментира той.

Премиерът отбеляза, че всеки ден сумата, която страната ни дължи след решението на арбитража нараства със 168 хил. лв. "Цъкат, че те не са подписали договора като хората", посочи Борисов.

Предсрочни избори, ако ГЕРБ не спечели президентските

Ако загубя президентските избори като партия, вечерта обявявам предсрочни избори, защото това ще означава, че в държавата има ново усещане за властта, заяви Бойко Борисов пред БТВ.

„Искам да запитам колегите от другите политически партии, ако приемем, че президентската институция е толкова важна и са важни тези избори, защо лидерите не се кандидатират? Аз, когато трябваше да съм мажоритарен кандидат, съм се явявал, срещу който и да е. Аз не бих се жертвал за нещо, което би създало проблем в държавата”, каза още Борисов и предизвика новият лидер на БСП Корнелия Нинова да се кандидатира за президент, а от Реформаторския блок това да направи Радан Кънев.

Премиерът още веднъж заяви,че ГЕРБ ще обяви своя кандидат за президент през септември. Той отбеляза, че полът на кандидата няма никакво значение. „Ако има качества, може да е мъж, може да е жена и това не е най-важното”.

Борисов напомни, че след избирането на новия президент, той става независим и човекът, който ще бъде президент трябва да бъде много отговорен човек. По думите му партиите не трябва да дезертират от отговорността за кандидатите, които предлагат.

Жените и политиката

"Българските жени са много по-добри политици от мнозина мъже", каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали би одобрил избора на жена за президент.

За пореден път той потвърди, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде обявен през септември.

Анализирайки поведението на другите политически партии във връзка с предстоящите президентски избори, той подчерта, че при излъчването на кандидатура трябва да се има предвид, че президентът е главнокомандващ и за това трябва да бъдат изключително прецизни в избора на личност за президент.

Рокади в кабинета - кога и на кого?

Може би ще има смяна на министри в кабинета, каза още премиерът Бойко Борисов. Той обаче отказа да назове имена.

Първо ще научат в ГЕРБ и партньорите в управлението, допълни Борисов. Ако партията му беше самостоятелно на власт, както преди, веднага щях да кажа, уточни министър председателят.

Борисов коментира и разразилия се скандал с министъра на културата Вежди Рашидов:

„Накарах му се на Вежди Рашидов, той се извини сто пъти. Мине, не мине време, и понеже е емоционален човек, забравя, че е министър и всяка дума може да се обърне срещу него...”, беше обяснението на премиера.

Имотното състояние на премиера

„Имам си къща в Банкя, построил съм си я преди да съм на държавна работа – там живея, там ще умра. Иначе от 15-16 години се возя или карам служебен автомобил, за какво ми е кола. Ако г-н [Георги] Кадиев смята че имам повече коли, къщи, подарявам му ги. Това са клевети. Но с последната присъда на Волен Сидеров изглежда, че сякаш можеш да си говориш всичко и после те глобяват 3000 лв.”, каза още премиерът.

Той съобщи, че заплата му е 4000 лв., макар да трябва да е поне 10 000 – заради отговорността, която носи и заради факта, че всичко рано или късно „опира до него”.

Той реагира остро и на констатацията на Кадиев, че само пурите, които пуши, струват по 300 лв. „Бил съм върл враг на пушенето, гонил съм хора от отбора за карате заради цигара, сега ще ги спра направо...”

Кой ръководи МВР

Попитан дали наистина всичко опира до него и дали той ръководи МВР, докато Румяна Бъчварова е само фасада, както твърди ген. Атанас Атанасов, премиерът обяви, че помага на всички, а Румяна Бъчварова се справя добре с работата си.

„Предишният мандати ни обвиняваха в полицейщина, че много се подслушвало. Сега се опитваме да успокоим гражданския сектор... В пъти по-малко са подслушванията. Дали сме възможност на професионалното ръководство да работи”, каза премиерът.

Демилитаризацията и Черно море

„Черно море ще стане много конфликтна зона, то и сега е. Използваният от мен термин е малко неправилен – „демилитаризация”, няма как да си извадим корабите и да гои докараме в Перловската река”, обясни и въпроса с т.нар. флотилия в Черно море.

„Има реални опасности, разбира се. Ако има флотилия... Като в театъра – ако има пушка в стената, рано или късно ще гръмне. А ние искаме Черно море да е транспортен коридор, да добиваме газ и петрол, но и да имаме най-чистото море – затова инвестираме много”.

Футболни страсти

Всички победи и успехи на ЦСКА сега са свързани с Гриша Ганчев. Той е човекът, когото публиката аплодира и той има очевидно най-високи заслуги за успехите на ЦСКА, коментира Борисов.

Ако не ги бяхме дали, пак щяхте да ме питате защо, каза Борисов.

Той припомни, че ЦСКА е клубът с най-големи успехи и най-добри футболисти.

От друга страна премиерът подчерта, че футболът не може да бъде приоритет на държавната политика, защото след 1990 година футболните клубове са частни.

Ако искате, можем да направим като преди - ЦСКА да отиде при Ненчев, "Левски" - при Румето Бъчварова, "Локомотив" - към Московски и така нататък, попита иронично Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини