Русия отново предупреди НАТО да не засилва военното си присъствие в Черно море

Русия отново предупреди НАТО да не засилва военното си присъствие в Черно море, съобщи БНР.

Това стана на заседанието на двустранния съвет снощи, на което представители на Кремъл и Алианса обсъдиха и начини за избягване на военни инциденти над Балтийско море. Украинската криза се използва като претекст от НАТО да струпва войските си, заяви руският посланик Александър Грушко и добави: "Няма руски военни действия в Украйна."

Руските действия в Украйна, задействаха подсилването на натовското присъствие в региона, контрира генералният секретар Йенс Столтенберг, припомняйки незаконната анексия на Крим.

Прозрачността на военните маневри остава нерешен въпрос, стана ясно от изявленията на Столтенбер и Грушко:

"Русия използва празнините във Виенския документ, уреждащ взаимното информиране за маневри. С т.нар. внезапни учения, тя предотвратява международни инспекции", каза Столтенберг.

"През последното десетилетие западният ни фланг беше спокоен и ние не сме променяли състава на нашите сили. Всяко увеличаване на натовските сили в Черно море ще дестабилизира региона", заяви Грушко.

Посланиците са се разбрали да продължат преговорите за въздушната сигурност и над Балтийско море. Проблемът е с т.нар. „транспондери“ – сателитни предаватели на бойните самолети, които ги идентифицират във въздуха. НАТО иска руснаците да ги държат включени, за да се избягват инциденти като свалянето на руския самолет от Турция преди няколко месеца.

"Нашата авиация е готова да лети с включени транспондери по определени маршрути, при условие, че страните от НАТО и региона също го правят", заяви посланик Грушко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия