"Германия е готова да води", засилвайки ролята си на световната сцена

 Германия възнамерява да засили ролята си в световен мащаб в областта на отбраната, като поеме и по-големи ангажименти в НАТО и увеличи военните си мисии в борбата срещу тероризма, пише в документ, одобрен от кабинета в Берлин, предаде Дойче веле.

Документът се казва Бяла книга на военното министерство. В него пише, че „политиката в сферата на сигурността на ФРГ трябва да е глобална”, както и че „Германия все повече се разглежда като ключов играч в Европа”.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен, представи Бялата книга и заяви:„Германия е готова да води”. В Бялата книга е залегнало постепенно увеличаване на ролята на Германия в отбраната в рамките на ЕС и НАТО, както и създаване на военен съюз от европейски държави. Плановете предвиждат също възможност граждани от членки на ЕС да могат да служат в германските въоръжени сили. Новата Бяла книга демонстрира значима промяна в посоката на страната след края на Втората световна война, посочва Дойче веле.

На идеята се противопоставя Германската асоциация на въоръжените сили, която защитава интересите на военнослужащите.

Предишната Бяла книга беше обнародвана през 2006 година, когато Русия беше партньор, нямаше бежанска криза и украинска кризи, „Ислямска държава” не съществуваше, а в Сирия и Либия не бушуваше гражданска война. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят