Пет камбани ще пеят от храма „Свети Дух” в Монтана

Започнаха довършителните дейности по изграждането на новия православен храм „Свети Дух” в Монтана. В черквата ще бъдат инвестирани близо 1 млн. лева, а на камбанарията ще звънят пет камбани, съобщиха от общинската управа.

Строителството на Божия дом започна през 2007 г. и досега в него са вложгени над 2 млн. лева. По проект храма „Свети дух” ще бъде сред най-големите в Северна България с над 1000 кв. м. площ и ще събира около 600 богомолци. С отпуснати от правителството 760 000 лева това лято и през есента ще бъдат прикарани електрическа, отоплителна, вентилационна и ВИК инсталации и ще бъдат поставени настилки, мазилки и облицовка на фасадата.

На камбанарията висока 23,70 м. пък ще бъдат монтирани пет камбани – най-голямата ще тежи половин тон, а най-малката – 60 кг. Камбаните ще изработи майстор Виктор Лимонов от Пловдив. Първият камбанен звън от черквата ще се понесе над Монтана най-вероятно през октомври. А строителите трябва да приключат работа преди Коледа.

Догодина след като бъде изработен иконостас, стените се изографисат и се монтират полиелеи, храмът „Свети Дух” може да отвори врати. Преди дни премиерът Бойко Борисов гостува в Монтана и инспектира строежа на черквата, за която Министерския съвет отпусна средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини