Изключват “засега” ЕС и шест други страни от американските вносни мита за стомана и алуминий

„Левски” и ЦСКА играят 3 пъти в сряда (ПРОГРАМА)

Берлин и Лондон не са доволни от обясненията на Зукърбърг

Борисов случая “Сегрей Скрипал”: Ако не намерим виновниците, ще живеем в страх и несигурност

Несъбраните вземания от ДДС по ревизионни актове са 5,8 млрд. лв.

Временно е затворен пътят Русе – Бяла, в района на Две могили

Арестуваха 33-годишен мъж, контактувал с малолетни в интернет, докато осъщестява сексуалните си желания

“Рома” обезкърви Босна за България

Двама тежко ранени при катастрофа на пътя Варна-Добрич

Съмнителен пакет в лагера на турски спасители в Монтана вдигна по тревога МВР

Промяна в правилата за управление на електроенергийната система ще позволи на бизнеса да участва в осигуряване на студен резерв

Държавният глава Румен Радев на официално посещение в Палестина (СНИМКИ)

Катастрофа между автомобил и снегорин на магистрала “Марица”, един човек е пострадал

Дженифър без секс цяла година

Хърватското правителство прие Истанбулската конвенция

До утре всички едри преживни животни в страната трябва да бъдат ваксинирани срещу Заразен нодуларен дарматит

До 15 юли 2016 г. всички едри преживни животни в страната трябва да бъдат ваксинирани срещу заразен нодуларен дарматит, съобщават от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Агенцията променя извънредните изисквания при транспорт, преработка и реализация на животни, месо, мляко и произведените от тях продукти заради болестта.

Към момента всички едри преживни животни, които са идентифицирани и данните им са въведени в системата ВетИс са ваксинирани. Всички животни, които не са регистрирани и ваксинирани до 15 юли 2016 г. ще се считат за укрити от собствениците им и при констатиране на огнище на Заразен нодуларен дерматит ще подлежат на унищожаване без обезщетяване. Забранено е придвижването и транспортирането на едри преживни животни, които не са ваксинирани срещу ЗНД в страната.

Разрешава се придвижване и транспортиране на ваксинирани животни, включително и неваксинирани ЕПЖ под 6 месечна възраст, родени след 05.07.2016г. от ваксинирани майки, на територията на България, при условие, че са изминали най-малко 28 дни след извършване на ваксинация за ЗНД в обекта на произход. Въвеждането на нови животни в животновъден обект се допуска при условие, че наличните в обекта-получател ЕПЖ са ваксинирани срещу ЗНД, като са изминали най-малко 28 дни от извършването на ваксинацията, или 28 дни от извършването на заключителна дезинфекция, ако в обекта е констатирано огнище на заболяването.

Клането на едри преживни животни с произход Република България може да се извършва в месодобивни предприятия на територията на цялата страна, а върху месото на закланите животни се поставя здравна маркировка с форма „диамант”. Върху опаковките на месните заготовки, вътрешностите и месните продукти (с изключение на консерви), в които има вложено месо от ЕПЖ с произход Република България също се поставя идентификационна маркировка с форма „диамант”. Добитото месо и продукти от тях се реализира само на територията на страната.

Стерилизираните месни продукти (стерилизирани консерви), произведени от месо, добито от ЕПЖ с произход Република България се поставя идентификационна маркировка с овална форма. Върху месните заготовки и месните продукти, произведени от месо от ЕПЖ с произход различен от български се поставя идентификационна маркировка с овална форма, при условие, че са произведени, съхранявани и с тях е боравено без да влизат в контакт с месо от ЕПЖ и месни заготовки, в които има вложено месо от ЕПЖ с произход Република България. Те могат да се реализират на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни се придружават от сертификат по системата “TRACES”.

Мляко, добито от ЕПЖ на територията на Република България може да се използва за човешка консумация и за производството на млечни продукти, само след пастьоризация. Млякото, както и млечните продукти могат да се реализират на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни, като се придружават от сертификат по системата “TRACES”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.