В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Откриват в Търново изложба за българските градинари гурбетчии

Изложба “По пътя на българските градинари” ще бъде открита на 18 юли в музей “Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново.

Нейното първо гостуване в България е по стартиралия вече трансграничен проект за Културен маршрут със същото име, по който си партнират Изследователският институт на българите в Унгария – Будапеща, Регионалните исторически музеи във Велико Търново и Шумен, Шуменският университет “Епископ Константин Преславски” и Музеят на гурбетчийското градинарство в Лясковец.

Участниците в проекта – българи и унгарци – са убедени, че споделянето и преживяването на общото ни културно наследство на градинарите-гурбетчии, опазването му като ресурс за устойчиво икономическо и културно развитие, както и вписването му в полето на разнообразната европейска идентичност е важна задача на нашето време и изложбата е една стъпка в тази посока.

Чрез много фотографии, документални свидетелства и печатни издания, част от които са предоставени от фонда на Регионален исторически музей – Велико Търново, изложбата проследява историята на българските градинари-гурбетчии в Унгария и огромната им роля за създаването и утвърждаването във вековете на трайна връзка между българския и унгарския народ. Благодарение на своята находчивост и умения, българските градинари оставят сериозен културен отпечатък, така че и днес техните наследници се радват на много добро отношение от страна на унгарската държава.

Автор на изложбата е директорът на Изследователския институт на българите в Унгария Моника Тютюнкова, която е и един от инициаторите на проекта за създаването на тематичния културен маршрут “По пътя на българските градинари”. Изложбата е създадена по повод 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария, с подкрепата на Българското републиканско самоуправление в Унгария.

Специален гост на културното събитие ще бъде д-р Данчо Мусев, който е председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария. Д-р Мусев е роден в Будапеща и е вече трето поколение българин в Унгария. Завършил е Българското училище “Христо Ботев” и право в Юридическия факултет на Сегедския университет. От 2002 г. е председател на Българското републиканско самоуправление. Един от водещите политици, представляващи интересите на 13-те малцинства в Унгария. Под негово ръководство се развива образователната структура на българите в Унгария с основаване на Българското училище за роден език и Българската детска градина.

По негова инициатива е създаден Документационен и информационен център с библиотека. Ръководи танцов състав за български фолклор, не случайно носещ името “Янтра”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.