Паметник на параолимпийците в центъра на София издигнаха независими творци

Творците от групата Destructive Creation поставиха розова инвалидна количка на празния постамент пред Националния стадион “Васил Левски” в София.

Във фейсбук те написаха "За националния ни параолимпйски отбор и всички останали за които всеки ден е олимпиада. 

Поставяне на лилава инвалидна количка на свободния постамент пред Националния стадион Васил Левски."

А пред сайта novini.london, художниците коментираха проекта така:

"Акцията ни е в 2 части.

Първата - карахме количката от ателието ни до стадиона, което са около 3 километра, за да се доближим максимално до ситуацията, в която са поставени хората с увреждания. Така видяхме истинските проблеми - тротоарите са абсолютно неизползваеми, бордюрите се качват трудно, дори и с помощ от друг. Цялото пътуване го излъчвахме на живо във фейсбук.

Във втората част на акцията поставихме вече боядисаната количка на празния постамент пред националния стадион “Васил Левски”, сред останалите 7 фигури на спортисти от различни спортове.

Масово спортистите в България се подготвят основно по 2 начина - или във ужасни зали и съоръжения без условия, или в чужбина - което прави медалите им още по-заслужени.

Това важи с пълна сила и за параолимпийските ни състезатели. Те са много подходящи и добър пример за хора които се справят с всякакви трудности и въпреки всичко не получават заслуженото внимание, за разлика от престрелки, тежки катастрофи и хората с беден речник от всички слоеве на обществото ни. Параолимпийците ни са много добър пример за човешките възможности и силата на духа.

На всеки, който е бил в развита държава, са му правили впечатление възрастните и хората с увреждания, които се придвижват навсякъде с най-различни видове колички. Това не значи, че тук такива хора няма - за тях тук навън е опасно."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл