Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

30 спортисти се включват в първия параолимпийски турнир на Полски Тръмбеш

30 спортисти от цяла България ще се включат в първия параолимпийски турнир на Полски Тръмбеш. Надпреварата стартира в петък, а състезателите ще премерят сили в петанка, вдигане на тежести, плуване и тенис на маса. Ще бъде направена демонстрация по хвърляне на копие и тласкане на гюле. Заявка за участие са направили и 11 спортисти от града на домакините. Голяма част от състезателите ще участват в няколко вида спорт, а специално за надпреварата пристига и световната шампионка по тласкане на гюле Иванка Колева, която се състезава в инвалидна количка. Турнирът се осъществява със съдействието на председателя на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.

“Параолимпийският спорт е едно от най-силните средства за рехабилитация, интеграция, социална реализация и подобряване на качеството на живот на хората с увреждания. Нашата цел с това състезание не е да гоним рекорди, а да демонстрираме възможностите на хората с увреждания да се занимават със спорт и да привлечем колкото се може повече хора от община Полски Тръмбеш”, коментира Илия Лалов.

Председателят на българската параолимпийска асоциация припомни и историята на организацията от 1981г. до момента. България е сред първите членки на Международния параолимпийски комитет, а наши спортисти за пръв път участват на параолимпийски игри през 1988г. в Сеул. Тримата ни състезатели с увредено зрение се завръщат с два златни медала и един сребърен.

Илия Лалов похвали и великотърновските параолимпийци. Той изтъкна имената на европейския и световен шампион за младежи и бронзов медалист по скок на дължина в Лондон Радослав Златанов, както и младата лекоатлетическа надежда Камен Минков.

След състезанията в Полски Тръмбеш ще бъдат раздадени няколко комплекта медали. Предвидени са купи за отборните спортове като петанката, в който се хвърлят метални топки до определена цел и тениса на маса. Купи ще бъдат връчени и за комплексно класиране.

Надпреварата в Полски Тръмбеш не е включена в националния спортен календар и се осъществява благодарение на финансовата помощ на Общината. Догодина обаче турнира ще бъде предвиден и е твърде вероятно участниците да бъдат повече.

До момента българските параолимпийски състезатели са извоювали 4 квоти за олимпиадата в Бразилия. За пръв път страната ни ще има представител при тениса на маса и спортната стрелба. Две квоти са спечелени и в леката атлетика, очаква се най-малко още една.

“Квотите не са много, защото се допускат максимум 4300 състезатели на параолимпийските игри от цял свят, а при здравите спортисти са 10 000”, сподели Илия Лалов.