30 спортисти се включват в първия параолимпийски турнир на Полски Тръмбеш

30 спортисти от цяла България ще се включат в първия параолимпийски турнир на Полски Тръмбеш. Надпреварата стартира в петък, а състезателите ще премерят сили в петанка, вдигане на тежести, плуване и тенис на маса. Ще бъде направена демонстрация по хвърляне на копие и тласкане на гюле. Заявка за участие са направили и 11 спортисти от града на домакините. Голяма част от състезателите ще участват в няколко вида спорт, а специално за надпреварата пристига и световната шампионка по тласкане на гюле Иванка Колева, която се състезава в инвалидна количка. Турнирът се осъществява със съдействието на председателя на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.

"Параолимпийският спорт е едно от най-силните средства за рехабилитация, интеграция, социална реализация и подобряване на качеството на живот на хората с увреждания. Нашата цел с това състезание не е да гоним рекорди, а да демонстрираме възможностите на хората с увреждания да се занимават със спорт и да привлечем колкото се може повече хора от община Полски Тръмбеш", коментира Илия Лалов.

Председателят на българската параолимпийска асоциация припомни и историята на организацията от 1981г. до момента. България е сред първите членки на Международния параолимпийски комитет, а наши спортисти за пръв път участват на параолимпийски игри през 1988г. в Сеул. Тримата ни състезатели с увредено зрение се завръщат с два златни медала и един сребърен.

Илия Лалов похвали и великотърновските параолимпийци. Той изтъкна имената на европейския и световен шампион за младежи и бронзов медалист по скок на дължина в Лондон Радослав Златанов, както и младата лекоатлетическа надежда Камен Минков.

След състезанията в Полски Тръмбеш ще бъдат раздадени няколко комплекта медали. Предвидени са купи за отборните спортове като петанката, в който се хвърлят метални топки до определена цел и тениса на маса. Купи ще бъдат връчени и за комплексно класиране.

Надпреварата в Полски Тръмбеш не е включена в националния спортен календар и се осъществява благодарение на финансовата помощ на Общината. Догодина обаче турнира ще бъде предвиден и е твърде вероятно участниците да бъдат повече.

До момента българските параолимпийски състезатели са извоювали 4 квоти за олимпиадата в Бразилия. За пръв път страната ни ще има представител при тениса на маса и спортната стрелба. Две квоти са спечелени и в леката атлетика, очаква се най-малко още една.

"Квотите не са много, защото се допускат максимум 4300 състезатели на параолимпийските игри от цял свят, а при здравите спортисти са 10 000", сподели Илия Лалов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт