Таксиметровите услуги във Варна поскъпват

ВиК-Сливен въвежда модерни системи за управление

15 000 посещения през първия час на сайта за електронните винетки

С повече камери ще следят столични гробища Разширяват Централните софийски гробища

Калоян Паргов: Бюджетът на Фандъкова за 2019 е безцелен и безидеен

ЕС изпраща в Украйна мисия в помощ за региона на Азовско море

Децата от забавачниците изнесоха концерт за Коледа

Енергийният министър Петкова: Готова съм да понеса политическа отговорност заради глобата за БЕХ

Марк Жирардели е собственикът на Юлен АД Легендарният скиор се срещна с трима министри за развитието на ски зона "Банско"

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Рекламират София със сайт на китайски език

Извършителят на грабежи в Сливен бе задържан под стража

Откриха новия граничен пункт с Румъния – Крушари-Добромир (СНИМКИ) Граничният контрол се осъществява на едно спиране

Дрехите втора употреба са отпадъци, гледат ги под лупа

Повишават заплатите на общинските служители в социалната сфера

Песков: Обединение между Русия и Беларус не е на дневен ред

30 спортисти се включват в първия параолимпийски турнир на Полски Тръмбеш

30 спортисти от цяла България ще се включат в първия параолимпийски турнир на Полски Тръмбеш. Надпреварата стартира в петък, а състезателите ще премерят сили в петанка, вдигане на тежести, плуване и тенис на маса. Ще бъде направена демонстрация по хвърляне на копие и тласкане на гюле. Заявка за участие са направили и 11 спортисти от града на домакините. Голяма част от състезателите ще участват в няколко вида спорт, а специално за надпреварата пристига и световната шампионка по тласкане на гюле Иванка Колева, която се състезава в инвалидна количка. Турнирът се осъществява със съдействието на председателя на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.

„Параолимпийският спорт е едно от най-силните средства за рехабилитация, интеграция, социална реализация и подобряване на качеството на живот на хората с увреждания. Нашата цел с това състезание не е да гоним рекорди, а да демонстрираме възможностите на хората с увреждания да се занимават със спорт и да привлечем колкото се може повече хора от община Полски Тръмбеш“, коментира Илия Лалов.

Председателят на българската параолимпийска асоциация припомни и историята на организацията от 1981г. до момента. България е сред първите членки на Международния параолимпийски комитет, а наши спортисти за пръв път участват на параолимпийски игри през 1988г. в Сеул. Тримата ни състезатели с увредено зрение се завръщат с два златни медала и един сребърен.

Илия Лалов похвали и великотърновските параолимпийци. Той изтъкна имената на европейския и световен шампион за младежи и бронзов медалист по скок на дължина в Лондон Радослав Златанов, както и младата лекоатлетическа надежда Камен Минков.

След състезанията в Полски Тръмбеш ще бъдат раздадени няколко комплекта медали. Предвидени са купи за отборните спортове като петанката, в който се хвърлят метални топки до определена цел и тениса на маса. Купи ще бъдат връчени и за комплексно класиране.

Надпреварата в Полски Тръмбеш не е включена в националния спортен календар и се осъществява благодарение на финансовата помощ на Общината. Догодина обаче турнира ще бъде предвиден и е твърде вероятно участниците да бъдат повече.

До момента българските параолимпийски състезатели са извоювали 4 квоти за олимпиадата в Бразилия. За пръв път страната ни ще има представител при тениса на маса и спортната стрелба. Две квоти са спечелени и в леката атлетика, очаква се най-малко още една.

„Квотите не са много, защото се допускат максимум 4300 състезатели на параолимпийските игри от цял свят, а при здравите спортисти са 10 000“, сподели Илия Лалов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.