Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Пловдивската опера със сграда като тази в Сидни или в Дома на културата на железничарите

Държавната опера-Пловдив може да се сдобие със сграда като тази в австралийския град Сидни, която е една от най-емблематичните не само на Зеления континент, но и на планетата. Това стана ясно от презентацията, която бившият председател на Общински съвет-Пловдив архитект Илко Николов представи от името на Инициативния комитет “Дом за Пловдивската опера”.

Освен прословутия отварящ се лотос в Сидни арх. Николов показа още сгради на оперите в Осло, Рейкявик и Минеаполис и увери, че новият дом на Пловдивската опера може да бъде не по-малко красив. “Ако пък мястото е до река Марица, това ще бъде голямо предимство”, заяви арх. Николов и демонстрира 7-8 терена, подходящи за изграждането на Дом на Пловдивската опера.

Предложението за изграждането му бе гласувано от местния парламент с пълно единодушие с 45 гласа “за”, но по настояване на общинския съветник от ГЕРБ Спас Гърневски Домът на операта бе записан в решението като Център за музикално-сценични изкуства. “Очаквахме Община Пловдив да поеме по-сериозни и то финансови ангажименти, а не само принципно да подкрепи предложението за изграждане на Дом на операта. Не знаем колко ще струва изграждането м,, но при всички положения ще бъде в пъти по-евтино от “Колодрума”. Ще бъде по-евтино и от ремонта на бившия Синдикален дом, чиято зала бе “скопена” и от 720 зрители вече да побере едва 530″, коментира Любозар Фратев от инициативния комитет.

Депутатът от БСП Лява България и бивш зам.-министър на финансите Георги Търновалийски пък е на мнение, че за Дом на операта в Пловдив може да бъде използван бившия Дом на културата на железничарите “Гео Милев” в близост до Централна жп гара. Той в момента не се използва, въпреки че в периода 2006-2009 г. там се е помещавала Пловдивската опера. Бившият дом на културата на железничарите разполага с голяма зрителна зала с 588 места и 32 места в 2 ложи, театрална сцена от 226 кв.м. с дълбочина 8.7 м и ширина 15 м, както и 15 м авансцена.

Зрителната зала е строена с цел на нея да се представят театрални спектакли, концерти, кинопрожекции и разполага с използваема оркестрина и помещения за репетиции. Затова на парламентарния контрол в петък Търновалийски очаква отговори от транспортния министър Ивайло Търновалийски дали има постъпило инвестиционно намерение за ДКЖ “Гео Милев” и съществува ли възможност министерството да предостави сградата за нуждите на Държавната опера-Пловдив.