Пловдивската опера със сграда като тази в Сидни или в Дома на културата на железничарите

Държавната опера-Пловдив може да се сдобие със сграда като тази в австралийския град Сидни, която е една от най-емблематичните не само на Зеления континент, но и на планетата. Това стана ясно от презентацията, която бившият председател на Общински съвет-Пловдив архитект Илко Николов представи от името на Инициативния комитет "Дом за Пловдивската опера".

Освен прословутия отварящ се лотос в Сидни арх. Николов показа още сгради на оперите в Осло, Рейкявик и Минеаполис и увери, че новият дом на Пловдивската опера може да бъде не по-малко красив. "Ако пък мястото е до река Марица, това ще бъде голямо предимство", заяви арх. Николов и демонстрира 7-8 терена, подходящи за изграждането на Дом на Пловдивската опера.

Предложението за изграждането му бе гласувано от местния парламент с пълно единодушие с 45 гласа "за", но по настояване на общинския съветник от ГЕРБ Спас Гърневски Домът на операта бе записан в решението като Център за музикално-сценични изкуства. "Очаквахме Община Пловдив да поеме по-сериозни и то финансови ангажименти, а не само принципно да подкрепи предложението за изграждане на Дом на операта. Не знаем колко ще струва изграждането м,, но при всички положения ще бъде в пъти по-евтино от "Колодрума". Ще бъде по-евтино и от ремонта на бившия Синдикален дом, чиято зала бе "скопена" и от 720 зрители вече да побере едва 530", коментира Любозар Фратев от инициативния комитет.

Депутатът от БСП Лява България и бивш зам.-министър на финансите Георги Търновалийски пък е на мнение, че за Дом на операта в Пловдив може да бъде използван бившия Дом на културата на железничарите "Гео Милев" в близост до Централна жп гара. Той в момента не се използва, въпреки че в периода 2006-2009 г. там се е помещавала Пловдивската опера. Бившият дом на културата на железничарите разполага с голяма зрителна зала с 588 места и 32 места в 2 ложи, театрална сцена от 226 кв.м. с дълбочина 8.7 м и ширина 15 м, както и 15 м авансцена.

Зрителната зала е строена с цел на нея да се представят театрални спектакли, концерти, кинопрожекции и разполага с използваема оркестрина и помещения за репетиции. Затова на парламентарния контрол в петък Търновалийски очаква отговори от транспортния министър Ивайло Търновалийски дали има постъпило инвестиционно намерение за ДКЖ "Гео Милев" и съществува ли възможност министерството да предостави сградата за нуждите на Държавната опера-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура