Южнокорейски войници борят стреса с балет

Южнокорейски войници, служещи край демилитаризираната зона със Северна Корей, от време на време захвърлят пушките, а кубинките заменят с балетни пантофки. Това е 25-а дивизия на южнокорейската армия, разположена съвсем близо до границата със Севера.

Всяка седмица танцьорка от Корейския национален балет изнася във военната база уроци по класически балет. Целта е да се намали стресът на войниците, охраняващи една от най-взривоопасните граници в света, информира “Ройтерс”.

“Войниците се учат да танцуват балет, те се забавляват и си прекарват чудесно, а това ме кара да се чувствам полезна”, казва Лий Йанг Джо, балерина, обучаваща войниците.

Уроците имат множество предимства, споделя подполковник Хео Тае-сун.
“Балетът изисква голяма физическа сила, освен това укрепва мускулите, увеличава гъвкавостта и коригира стойката,” допълва офицерът.

Момчетата планират да изнесат представление в края на годината. Те изпълниха фрагменти от “Лебедово езеро” от Чайковски на фестивала на военното изкуство миналия декември.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.