Варна отново сцена на световния балет

Името на създателя на едно от най-емблематичните за Варна артсъбития Международния балетен конкурс-маестро Емил Димитров, ще бъде записано на първо място в бъдещата алея на популярните за нейната история личности, която община Варна ще направи след Алеята на възрожденците в Морската градина. Това увери на първата пресконференция преди старта на 27-то издание зам.-кметът по култура Коста Базитов.

Официалното откриване на най-трудното състезание, наричано с право Балетна олимпиада, е в петък вечер в Летния театър с приветствие от вицепрезидента на РБ Маргарита Попова . До 29 юли, когато е официалното награждаване на лауреатите, се редуват туровете с изпълнения на класическа и съвременна хореография, припомни Димитър Димитров, син на маестро Емил Димитров и председател на фондация "Международен балетен конкурс Варна".

На финала ще има не само гала концерт на наградените, но и мега гала концерт -на 30 юли, с участието на лауреати и вече звезди на световния балет като Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Кадир Окурер, Раста Томас , Никала Городински и Сара Ренда.

В мащабното 27-о издание ще се надпреварват 155 млади балетисти от 35 държави. Те ще се борят за званието "лауреат на Международния балетен конкурс -Варна", за отличия, медали и много допълнителни награди. За трети път ще бъде дадена Специалната награда за най-талантлив млад артист на името на маестро Емил Димитров. Начело на 14-членното престижно жури е легендарният Владимир Василиев /Русия/, наричан от критиците и любителите на танца Бог на балета.

По време на конкурса ще бъде представена книга -енциклопедия, посветена на творчеството на този ненадминат великан на сцената, съобщи творческият директор Соня Димитрова.Владимир Василиев все още е единственият носител на "Голямата награда на град Варна" след повече от половин вековната история на конкурса. Със закъснение заради въздушния трафик пристигна и проф. Елдар Алиев, който също е в журито заедно с доайена на българския балет и дясна ръка някога на Емил Димитров- проф.Петър Луканов.

Бъдещите звезди в младите дарования, които се състезават, ще оценяват лауреати от минали издания и вече световни имена-Максимилиано Гера/Аржентина/, Ерик Вю Ан/Франция/, Аура Бош/Куба/, Маша Илиева/България/, а също плеяда от майстори и специалисти от Турция, САЩ , Китай, Канада и др.

15 участват в конкурса от името на България, като 7 от тях са чужденци. За първи път се представят и възпитаници от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна.

В съпътстващата програма ще има триенале на акварела с участие на големи майстори на четката, които ще рисуват балерини по време на репетиции и по време на конкурса, а и ще запечатат на платната си цялата атмосфера, която създава Международният конкурс на всеки две години край морето. Традиционно с това ще се проведе и Международна лятна балетна академия, в която ще преподават доц. Маша Илиева, обичаният Алфредо Торес и куп звезди на балета и на съвременния танц.

Основен спонсор на конкурса е Сосиете Женерал Експрес банк при това вече за 6-а година, откакто е създадена. Финасова подкрепа и партньорство има от община Варна, както и от фирми и компании.

Балетната олимпиада, чието начало тръгва от далечната 1964 г. и е първият в света балетен конкурс , се провежда под патронажа на Юнеско и генералния му директор Ирина Бокова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура