Изстрадахме точка в Косово, Хубчев отказа да коментира темата „Левски“

На 26 март 2019 да почерпят

Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

100 българисти от 33 държави идват за Международния летен семинар във ВТУ

100 души от 33 държави на три континента идват за 39-тото издание на Международния летен семинар във Великотърновския университет.

Най-престижният форум във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“ и тази година ще обедини хора с различни професии. Студенти, учители, адвокати, преводачи, писателка и журналистка са само част от заявилите участие в семинара. Най-многобройни са групите от Русия и Германия, като в старата столица ще пристигнат по 10 представители от двете държави. За първа година има посетител от Люксенбург, а ветеранът Ши Мин Цай идва за девети път. Той се запознал със своята съпруга във Велико Търново и в момента е сред най-големите почитатели на форума.

Най-младите участнички са 19-годишните Ана Карцева, Юлия Даниско и Юнг Хъ. Най-възрастен е Бранко Терновшек, който е на 66 години и също е от редовните посетители на семинара. Международният летен семинар започва на 18-ти юли. За поредна година ще бъде открит от Берковската духова музика, а новото е, че студентите и гостите ще могат да се насладят на изложба от художниците Емил Ненков и Снежана Милошева. Те представят своите творби в скулптура и живопис.

Изключително богата е културната програма на форума. Тази година гости ще бъдат кукери от Ямбол, които бяха включени със своя фестивал Кукерландия в организацията на Европейските панаирни градове. С помощта на Община Велико Търново са организирани и туристически обиколки за гостите. Те ще наблюдават „Звук и светлина“, предвижда се и екскурзия до Трявна.

Участниците ще изучават също български народни песни и танци. Предвиждат се вечери на българската и интернационалната кухни. Поради засиления интерес се организират и два извънредни специализирани семинари. Единият е свързан със съвременното българското кино. Лектор ще бъде режисьорът и възпитаник на ВТУ Станимир Трифонов. Ще бъде прожектиран филма „Потъването на Созопол“, спечелил множество награди, включително и международни.

Другият специализиран семинар е посветен на българската литература и изобразително изкуство, а лектор ще бъде акад. Радослав Радев. В специализираните семинари ще бъдат четени лекции също по съвременен български език, старобългарски език, български фолклор, българска етнография и други.

„Тази година успяхме отново да балансираме бюджета на семинара, така че да можем да си позволим всичко това. Става въпрос за сериозни участници. Само кукерите са 15 души. Толкова са и от Берковската духова музика. Това са сериозни изпитания за културната програма, но решихме, че е много важно. Резултатът е, че една трета от посетителите искат да дойдат отново“, сподели ректорът проф. Христо Бонджолов.

Третата седмица от Международния летен семинар ще се проведе в Санитарно- оздравителен комплекс „Камчия“, с който ВТУ има сключен договор. Тази част от форума ще бъде и релаксираща, а участниците ще имат възможност да се докоснат до красивата природа на България.

„Там е създадена великолепна база. Решихме да изнесем обучението, за да опитаме. Комплексът се охранява, трябва да сме сигурни за хората и да сме спокойни за тях. Чудесни са условията, там има място за 2000 деца. Уникална е базата, на брега, там където Камчия се влива в морето. Те ни предложиха тези преференции и условия и ние се съгласихме най-вече заради базата. Така ще създадем условия на нашите гости да работят и почиват в тази последна седмица на семинара“, обясни проф. Бонджолов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.