На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 януари 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Екологична бомба цъка в община „Родопи“ заради война за сметището

Екологична бомба, която всеки момент може да избухне, заплашва община „Родопи“, а и целия район около Пловдив, алармираха от фирма „СО Спектър“ ЕАД, оператор на депото за строителни отпадъци край село Първенец. Кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов е издал заповед за изземване на въпросната площадка за третиране на строителни отпадъци от владение на „СО Спектър“ ЕАД, въпреки че дружеството е единственият лицензиран оператор. От „СО Спектър“ ЕАД вече са депозирали жалба в Административния съд в Пловдив с искане за стопиране на кметската заповед.

„В жалбата си цитираме и Наредбата за управление на отпадъците в община „Родопи“, според която от 2014 г. строителните отпадъци, които не могат да бъдат повторно употребени, оползотворени или рециклирани, се депонират само и единствено в депото в Първенец. Именно това е причината за широката обществена значимост на сметището. Ако депото бъде затворено, щетите върху екологията в региона ще придобият застрашителни размери“, заяви изпълнителният директор на „СО Спектър“ ЕАД Милко Бакалов. Той твърди още, че фирмата развива изцяло регламентирана дейност и вече е предприела първи стъпки към кандидатстване с екопроект по европейските програми.

До напрежението около депото за строителни отпадъци в Първенец се стигна, след като кметът на „Родопи“ Пламен Спасов и старейшини от местния парламент се изправиха едни срещу други във войната за общинската фирма, а Общинският съвет на практика се саморазпусна.

„Кой и защо има интерес да отслаби и саботира общинската фирма „СО Спектър“ ЕАД, за да я доведе до ликвидация или несъстоятелност? Кой ще носи отговорност, ако площадката спре да функционира и строителните отпадъци на Община „Родопи“ и Община Пловдив не могат да бъдат събирани? Какво би станало с лиценза за оператор на сметището, който притежава фирмата и е единствен на територията на двете общини? Дали всички тези действия не са свързани с новото преразпределение на политическите сили в Общинския съвет на „Родопи“?“, питат в докладна членове на Съвета на директорите на „СО Спектър“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.