Трансплантация спаси живот

Серия от атаки срещу полицаи в Чечня

Взривиха банкомат, взеха около 40 000 лв. (обзор) Ударната вълна изпотрошила и магазин за козметика

Турция пусна жалба в СТО срещу митата на САЩ

Александра Петканова показа коремче по бански (СНИМКИ)

Остава мярката за неотклонение „парична гаранция“ на Габриела Медарова

21-годишен прегази по-малкия си брат с трактор във Врачанско

Косово започна подготовка за демаркация на границата със Сърбия

Ремонтиран път вдигна скоростта през село

Вълните не пощадиха и Слънчевото бунгало Разрушено е укрепването на басейна на властта

Макаров ни обеща помощ за паметниците

Папа Франциск призовава католиците на борба срещу сексуалните посегателства

МВР залови банда малолетни крадци, обирали кафе автомати

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас–Поморие

Ученик е задържан под стража за наркотици

Екологична бомба цъка в община „Родопи“ заради война за сметището

Екологична бомба, която всеки момент може да избухне, заплашва община „Родопи“, а и целия район около Пловдив, алармираха от фирма „СО Спектър“ ЕАД, оператор на депото за строителни отпадъци край село Първенец. Кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов е издал заповед за изземване на въпросната площадка за третиране на строителни отпадъци от владение на „СО Спектър“ ЕАД, въпреки че дружеството е единственият лицензиран оператор. От „СО Спектър“ ЕАД вече са депозирали жалба в Административния съд в Пловдив с искане за стопиране на кметската заповед.

„В жалбата си цитираме и Наредбата за управление на отпадъците в община „Родопи“, според която от 2014 г. строителните отпадъци, които не могат да бъдат повторно употребени, оползотворени или рециклирани, се депонират само и единствено в депото в Първенец. Именно това е причината за широката обществена значимост на сметището. Ако депото бъде затворено, щетите върху екологията в региона ще придобият застрашителни размери“, заяви изпълнителният директор на „СО Спектър“ ЕАД Милко Бакалов. Той твърди още, че фирмата развива изцяло регламентирана дейност и вече е предприела първи стъпки към кандидатстване с екопроект по европейските програми.

До напрежението около депото за строителни отпадъци в Първенец се стигна, след като кметът на „Родопи“ Пламен Спасов и старейшини от местния парламент се изправиха едни срещу други във войната за общинската фирма, а Общинският съвет на практика се саморазпусна.

„Кой и защо има интерес да отслаби и саботира общинската фирма „СО Спектър“ ЕАД, за да я доведе до ликвидация или несъстоятелност? Кой ще носи отговорност, ако площадката спре да функционира и строителните отпадъци на Община „Родопи“ и Община Пловдив не могат да бъдат събирани? Какво би станало с лиценза за оператор на сметището, който притежава фирмата и е единствен на територията на двете общини? Дали всички тези действия не са свързани с новото преразпределение на политическите сили в Общинския съвет на „Родопи“?“, питат в докладна членове на Съвета на директорите на „СО Спектър“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.