Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Екологична бомба цъка в община “Родопи” заради война за сметището

Екологична бомба, която всеки момент може да избухне, заплашва община “Родопи”, а и целия район около Пловдив, алармираха от фирма “СО Спектър” ЕАД, оператор на депото за строителни отпадъци край село Първенец. Кметът на община “Родопи” Пламен Спасов е издал заповед за изземване на въпросната площадка за третиране на строителни отпадъци от владение на “СО Спектър” ЕАД, въпреки че дружеството е единственият лицензиран оператор. От “СО Спектър” ЕАД вече са депозирали жалба в Административния съд в Пловдив с искане за стопиране на кметската заповед.

“В жалбата си цитираме и Наредбата за управление на отпадъците в община “Родопи”, според която от 2014 г. строителните отпадъци, които не могат да бъдат повторно употребени, оползотворени или рециклирани, се депонират само и единствено в депото в Първенец. Именно това е причината за широката обществена значимост на сметището. Ако депото бъде затворено, щетите върху екологията в региона ще придобият застрашителни размери”, заяви изпълнителният директор на “СО Спектър” ЕАД Милко Бакалов. Той твърди още, че фирмата развива изцяло регламентирана дейност и вече е предприела първи стъпки към кандидатстване с екопроект по европейските програми.

До напрежението около депото за строителни отпадъци в Първенец се стигна, след като кметът на “Родопи” Пламен Спасов и старейшини от местния парламент се изправиха едни срещу други във войната за общинската фирма, а Общинският съвет на практика се саморазпусна.

“Кой и защо има интерес да отслаби и саботира общинската фирма “СО Спектър” ЕАД, за да я доведе до ликвидация или несъстоятелност? Кой ще носи отговорност, ако площадката спре да функционира и строителните отпадъци на Община “Родопи” и Община Пловдив не могат да бъдат събирани? Какво би станало с лиценза за оператор на сметището, който притежава фирмата и е единствен на територията на двете общини? Дали всички тези действия не са свързани с новото преразпределение на политическите сили в Общинския съвет на “Родопи”?”, питат в докладна членове на Съвета на директорите на “СО Спектър”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.