61% от българите подкрепят оставането на страната ни в ЕС

Ако утре има референдум за оставането на България в ЕС, 61% ще гласуват "За", 20% "против", а 19% ще се колебаят. Това показват данните от редовния независим сондаж на общественото мнение, в рамките на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Сондажът е проведен сред 796 души, между 1 и 7 юли в цялата страна – дни след британското решение за напускане на Европейския съюз.

Продължаваме да вярваме в Европейския съюз, макар и да сме леко разколебани в последните месеци и дни. Брекзит може би дори е накарал българите да оценят евросъюза. Ако у нас имаше референдум, България щеше да остане в ЕС, макар декларираната подкрепа да е малко по-ниска в сравнение с преди.

Тествано е и твърдението „Европейският съюз скоро ще се разпадне“ - 46% отговарят отрицателно, 27% - положително, а останалите се затрудняват да дадат отговор.

Картината изглежда дори по-положително в сравнение с измерената през декември 2015 г. – когато отново беше тествано това твърдение. Тогава по около една трета са отговаряли с „да“ и с „не“. Очевидно уплахата от Брекзит кара респондентите да „се хванат“ за по-сигурните и безопасни опции, а посланията за единство, които ръководителите на ЕС дадоха след референдума, по-скоро са сработили.

В същото време, ако през декември питането за разпад на ЕС звучеше по-абстрактно и предизвикваше аморфна картина на обществените нагласи, сега този проблем вече има реални измерения и предизвиква и по-ясна и отчетлива структура на мненията – макар и емоционално оцветена.

В навечерието на референдума само 11% смятаха, че резултатът от този референдум ще се отрази на техния живот, а 67% бяха на обратното мнение. Сега обаче 51% смятат, че напускането на Великобритания ще се отрази на живота на българите, а на обратното мнение са 30%. Макар да не възможно да се търси пряка съпоставимост между двете вълни на изследване, явно е, че резултатът от британския референдум е предизвикал масов интерес, изненада и замисляне и това е променило нагласите чувствително.

Ако утре има референдум в България с въпрос дали тя трябва да остане част от Европейския съюз 61% казват, че биха гласували за оставане, 20% биха гласували за излизане, а останалите 19% се колебаят.

Ако данните се изчислят само сред хората дали отговор, т.е. потенциалните участници в референдум, тогава подкрепа за оставане на България в Европейския съюз е около 75%, а за излизане около 25%. „Галъп интернешънъл“ зададе сходен въпрос в края на 2015 г. в рамките на мащабно изследване сред 14 европейски страни. Тогава положителните мнения сред потенциалните участници в референдум бяха 82%, а отрицателните 18%. Тези данни наредиха българите сред „най-еврофилските“ народи в ЕС.

Очевидно, сравненията в отговорите между края на 2015 г. и средата на 2016 г. показва известно разколебаване в подкрепата, но все пак българите остават решителни поддръжници на ЕС. Преди седмици редовното изследване на „Галъп интернешънъл“ показа, че цялостното доверие в ЕС у нас в исторически най-ниската си точка от влизането ни в ЕС насам, но остава високо.

Хората с по-високо образование и доходи са и по-позитивно настроени към ЕС. Заедно с това сред привържениците на левицата по традиция е чувствителен евроскептицизмът, но дори и сред тях той не успява да надделее.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини