Прокуратурата предлага лимит на СИМ картите заради телефонните измами

Да се въведе лимит на броя на предплатените карти за мобилни телефони, които може да притежава едно лице. Това предлага прокуратурата заради значителния ръст на телефонните измами между 2011 и 2015 г. Вчера стана ясно, че през пролетта в Добрич бил разкрит участник в схема на мошеници, който притежавал 80 000 карти на негово име, с които се вършели измами.

Според изследване на динамиката на престъплението, проведено от Върховната касационна прокуратура и студенти от УНСС за пет години били регистрирани три пъти повече лъжливи обаждания. Нараснал е и броят на разкритите телефонни измами и на образуваните дела.

65% от сценариите, които използват мошениците, са свързани с трагично събитие с роднина на жертвите. Далавераджиите са предимно мъже на възраст между 18 и 55 г., безработни, необразовани, роми. Те били концентрирани главно във Великотърновско, Плевенско и Русенско. Според изследването от 2011 до 2015 г. шмекерите свили над 8 млн. лв.

Средно на ден те имали по 1000 обаждания към предимно възрастни хора от гъстонаселени места, основно градовете София, Варна, Русе, Стара Загора и Бургас. Пострадалите са най-вече жени, българки, със средно или по-високо образование и ползващи стационарен телефон.

От прокуратурата казаха, че пред полицията стоят редица трудности при разкриването на такива престъпления, което довежда до висок брой ненаказани измами. Те били основно с нормативен и организационен характер. Сред мерките, които предлага прокуратурата са промени в НК, които да наказват по-тежко лъжците, телефонните

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право