Вкусна книга от Димитър Шумналиев

Бяло вино и бяло сладко посрещнаха над 200 почитатели на белетриста Димитър Шумналиев в „Перото“ в НДК за премиерата на „Бяло сладко“.

Книгата не е точно роман за Учителя Дънов, нито чисто документална творба, а по-скоро интерпретативен прочит на Бялото братство, включващ философски съпоставки, реални житейски случки, теорията и практиката на Дънов, международното му влияние. „Върви една сюжетна линия за него и около него, но той има толкова необятен живот, че няма как да бъде описан. Наследството му е постоянно живо, защото живее чрез нас, чрез мита. Около Дънов обаче има много ментета - автори, които са се опитали да печелят на негов гръб“, разясни писателят.

Събитието се водеше от Катерина Хапсали, която сподели: „Димитър Шумналиев е моят учител в прозата, а той пък е написал за своя учител Петър Дънов. Тази книга е вкусна, тя ти залепва за небцето, става част от тебе. Той е автор, който умее да внушава неизказаното - точно то има много голям заряд и е плътно, чувства се в текста, в тази ирационална приказност...“

Издателство „Колибри“ целенасочено събра за тази премиера двамата свои автори - Катерина Хапсали („Гръцко кафе“) и Димитър Шумналиев („Бяло сладко“).

В типичния си артистичен стил Шумналиев облече сериозната тема в шаржови одежди: „Онзи ден бях в една телевизия. Гледам, в програмата им написано: „Ще гостува Петър Дънов.“ Идва едно момиченце да ме заведе в студиото и казва „Вие ли сте Петър Дънов?“ От една страна, това е много смешно, но от друга - защо да не се появява по-често Петър Дънов; да се говори за него, да влиза в домовете ни...“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура