На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Над 100 пациенти дневно минават през клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ-Пловдив

Единствено там в България записването и планирането става в рамките на седмица

Клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е единственото подобно звено в България, в което записването и планирането на пациентите става в рамките на една седмица. Това обяви нейният ръководител д-р Мария Влайкова по време на честването на половинвековния юбилей на клиниката в града под тепетата.

През далечната 1966 г. клиниката стартира работа с апарат за дълбока рентгенова терапия, заменен по-късно от 2 телегаматерапевтични апарата. С усъвършенстването на технологиите методите на лечение на онкоболни пациенти значително се променят и дават много по-голям шанс за оздравяване и по-добро качество на живот.

В момента Клиниката по лъчева терапия към Университетска болница „Свети Георги“ разполага с два мултимодални линейни ускорителя – първият е въведен в експлоатация през 2005 г., а вторият – през 2011 г. Ежедневно през тях преминават над 100 пациенти, а годишно техният брой е 2000 души. Единият от линейните ускорители на УМБАЛ „Свети Георги“ има многолистов колиматор – устройство, осигуряващо максимална защита на здравите тъкани и на критичните органи.

Клиниката разполага и със симулатор и компютърен томограф, а това създава по-добър пропускателен режим на пациентите и терапията им започва колкото се може по-бързо. Клиниката по лъчетерапия към УМБАЛ „Свети Георги“ е единствена в страната, която разполага с 50 места и приема пациенти от цяла България. Предимство е и фактът, че линейните ускорители имат възможност за взаимозаменяемост. Така във всеки момент при евентуална неизправност на единия, другият може да поеме всички пациенти.

„За разлика от другите центрове при нас не се чака от 1 до 3 месеца, а лечението започва в рамките на една седмица, а при пациентите с онкозаболявания е от първостепенно значение лъчевата терапия да започне веднага“, допълва д-р Мария Влайкова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.