Корнелия Нинова в Аврен: Нека всички се обединим и като българи да защитим своите сънародници тракийци

Евродепутатът Ева Майдел: Преди 110 години във Велико Търново България се утвърждава на световната карта

Цветан Цветанов се срещна с участниците в Националния поход „По стъпките на Ботевата чета“

Мощно торнадо удари Канада, десетки са ранени (ВИДЕО)

Четирима души пострадаха във верижна катастрофа край Търново

Путин потвърди готовността на Москва да се бори срещу тероризма заедно с Иран

Дванадесетият Международен фестивал на военните оркестри в Търново събра многохилядна публика Сред участниците са представителните оркестри на Полша и Украйна

24 души са загинали при атентата в Иран Сунитска групировка пое отговорността нападението

Римини вдъхновил Федерико Фелини Леонардо Да Винчи построил църквата на един от най-прочутите курорти

Катастрофа блокира магистрала „Тракия“ и в посока столицата

Уникална изложба от гоблени в Търново разказва българската история

Възстановено е движението на влакове по линията Бургас-София

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Папа Франциск започва обиколка в балтийските републики

Луксозен и помпозен Новият модел Audi Q8 направи премиера в България

Над 100 пациенти дневно минават през клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ-Пловдив

Единствено там в България записването и планирането става в рамките на седмица

Клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е единственото подобно звено в България, в което записването и планирането на пациентите става в рамките на една седмица. Това обяви нейният ръководител д-р Мария Влайкова по време на честването на половинвековния юбилей на клиниката в града под тепетата.

През далечната 1966 г. клиниката стартира работа с апарат за дълбока рентгенова терапия, заменен по-късно от 2 телегаматерапевтични апарата. С усъвършенстването на технологиите методите на лечение на онкоболни пациенти значително се променят и дават много по-голям шанс за оздравяване и по-добро качество на живот.

В момента Клиниката по лъчева терапия към Университетска болница „Свети Георги“ разполага с два мултимодални линейни ускорителя – първият е въведен в експлоатация през 2005 г., а вторият – през 2011 г. Ежедневно през тях преминават над 100 пациенти, а годишно техният брой е 2000 души. Единият от линейните ускорители на УМБАЛ „Свети Георги“ има многолистов колиматор – устройство, осигуряващо максимална защита на здравите тъкани и на критичните органи.

Клиниката разполага и със симулатор и компютърен томограф, а това създава по-добър пропускателен режим на пациентите и терапията им започва колкото се може по-бързо. Клиниката по лъчетерапия към УМБАЛ „Свети Георги“ е единствена в страната, която разполага с 50 места и приема пациенти от цяла България. Предимство е и фактът, че линейните ускорители имат възможност за взаимозаменяемост. Така във всеки момент при евентуална неизправност на единия, другият може да поеме всички пациенти.

„За разлика от другите центрове при нас не се чака от 1 до 3 месеца, а лечението започва в рамките на една седмица, а при пациентите с онкозаболявания е от първостепенно значение лъчевата терапия да започне веднага“, допълва д-р Мария Влайкова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.