Над 100 пациенти дневно минават през клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ-Пловдив

Единствено там в България записването и планирането става в рамките на седмица

Клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив е единственото подобно звено в България, в което записването и планирането на пациентите става в рамките на една седмица. Това обяви нейният ръководител д-р Мария Влайкова по време на честването на половинвековния юбилей на клиниката в града под тепетата.

През далечната 1966 г. клиниката стартира работа с апарат за дълбока рентгенова терапия, заменен по-късно от 2 телегаматерапевтични апарата. С усъвършенстването на технологиите методите на лечение на онкоболни пациенти значително се променят и дават много по-голям шанс за оздравяване и по-добро качество на живот.

В момента Клиниката по лъчева терапия към Университетска болница "Свети Георги" разполага с два мултимодални линейни ускорителя - първият е въведен в експлоатация през 2005 г., а вторият - през 2011 г. Ежедневно през тях преминават над 100 пациенти, а годишно техният брой е 2000 души. Единият от линейните ускорители на УМБАЛ "Свети Георги" има многолистов колиматор - устройство, осигуряващо максимална защита на здравите тъкани и на критичните органи.

Клиниката разполага и със симулатор и компютърен томограф, а това създава по-добър пропускателен режим на пациентите и терапията им започва колкото се може по-бързо. Клиниката по лъчетерапия към УМБАЛ "Свети Георги" е единствена в страната, която разполага с 50 места и приема пациенти от цяла България. Предимство е и фактът, че линейните ускорители имат възможност за взаимозаменяемост. Така във всеки момент при евентуална неизправност на единия, другият може да поеме всички пациенти.

"За разлика от другите центрове при нас не се чака от 1 до 3 месеца, а лечението започва в рамките на една седмица, а при пациентите с онкозаболявания е от първостепенно значение лъчевата терапия да започне веднага", допълва д-р Мария Влайкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини