Община Пловдив иска от държавата жп трасе за S-Bahn

Община Пловдив иска от държавата терен от 7161,69 квадратни метра за създаване на скоростна градска железница S-Bahn (С-Бан), с който сега се разпорежда НКЖИ. Имотът влиза в регулационния план на квартал "Модър" в район "Южен" и е с трайно предназначение за линее релсов транспорт, но в момента не се използва.

Общинските съветници в местния парламент подкрепиха предложението на зам.-кмета Димитър Кацарски Община Пловдив чрез областния управител да входира искане в МРРБ за прехвърляне в нейна полза на въпросния терен от 7,2 дка. Идеята е, след като земята влезе в патримониума на Община Пловдив, тя да може да благоустрои терена за градска железница, която ще е част от инфраструктурния проект на НКЖИ "Модър-Царевец". Бъдещият S-Bahn, който се ползва във всички големи европейски градове, ще осигурява директна желязна връзка между районите "Западен" и "Южен".

От градската управа под тепетата аргументират това свое искане от МРРБ с факта, че S-Bahn-ът е екологично чист транспорт. В същото време Пловдив се очертава сред големите източници на замърсяване на въздуха в Южна България заради интензивния трафик и огромен брой коли в града под тепетата. За разтоварването на трафика според градската управа могат да се използват запазените стратегически трасета от жп мрежата в града. Те могат са влязат в експлоатация и да се използват за създаване на новата превозна система - бърз градски релсов транспорт, който да стане гръбнака на масовия обществен пътнически транспорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини