Шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева - отличничката по латински

След 4 неуспешни опита най-сетне Висшият съдебен съвет избра председател на Софийския апелативен съд . Това се случи преди седмица, а вчера Даниела Дончева встъпи в длъжност и започна нейният 5-годишен мандат.

Постът, който Даниела Дончева зае, нямаше титуляр от 2014 г., когато бе отстранен от длъжност Веселин Пенгезов. Оттогава САС се ръководеше от заместника Стефан Гроздев, а ВСС все не успяваше да стигне до нов избор. Гласуването за Дончева също не мина лесно, доколкото шефът на ВКС Лозан Панов и хората му се опитаха да попречат. Но не успяха, защото не откриха нито един аргумент.

За 22 години стаж като съдия и административен ръководител срещу нея няма нито един сигнал или жалба, нито проверки от Инспектората. Тя получи 9 гласа „за“ и едва 4 „против“ и бе избрана.

Дончева завършва Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) с пълно отличие и златен медал. Любимите й предмети са латински и история на изкуството. Един от първите хора, които се обаждат да я поздравят след гласуването във ВСС, е г-жа Сушева - учителката й по български език и литература в НГДЕК.

Мечтата й е да учи културознание, но баща й, който по професия е хидроинженер, я убеждава да се насочи към правото. Завършва с успех над 5,50 Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След като изкарва стажа си в Софийския градски съд през 1993 г., тогавашният председател Васил Дончев и заместникът му Севдалин Мавров я убеждават да се яви на конкурс за младши съдия. Взема изпитите отлично и от 1994-1995 г. работи в СГС. За навлизането й в съдийската професия е благодарна на Дончев и винаги с усмивка добавя, че имат еднакви фамилии, но не и роднинска връзка.

Насочва се към гражданско и търговското право, а не към наказателното. На въпроса „защо“ отговаря така: „През онези години в България все още имаше смъртно наказание, макар да бе наложен мораториум върху изпълнението му. Не можех да си представя, че ще произнасям смъртни присъди.“

Дончева става съдия в Софийския районен съд през 1995 г. През 1998 г. заминава на курсове по специализация в Съдебния институт на Испания. Същата година е назначена за зам.-председател на Капка Костова. Двете са от различни поколения и дотогава се познават бегло, но най-вероятно шефката е била впечатлена от работата на младата съдийка. Например - Дончева поела състав с 400 дела, които за една година спаднали до 150.

В началото на 2000 г. преминава в СГС, а от 2002 г. в гражданското и търговско отделение на Софийския апелативен съд. От 2009 г. става зам.-председател на САС. Докато е семейна. Въпреки ангажиментите вкъщи и на работа, успява да завърши магистратура по право на Европейския съюз през 2009 г.

Сред първите задачи на Дончева като председател на САС е да осигури по-добри битови условия за своите колеги. Кабинетите на апелативните съдии са предвидени за по двама души, а в тях са настанени по трима. За разширение е необходимо съдът да получи още няколко кабинета. Тя е решена също да се бори за намаляване на натовареността на съдиите, доколкото това зависи от нея като шеф на апелативния район с най-много дела в страната.

За своя предшественик Веселин Пенгезов Дончева казва, че е бил добър администратор. И си спомня, че в самото начало той е бил посрещнат с опасения, доколкото е военен и идва от друг съд - Военноапелативния. По-късно резервите постепенно отпадат и се забравят.

По принцип сред съдиите, както и сред много други професии, има неписано правило, че е по-добре за ръководител да се назначи някой от същия колектив, а не външен човек. С избора на Даниела Дончева в САС това се е случило.

Стайнбек й помага срещу стреса

Как един съдия, натоварен с десетки и стотици дела, се справя със стреса? На този въпрос Даниела Дончева отговаря: „С книгите.“ И веднага уточнява, че обича да чете книги на хартия, а не в електронен вариант на екрана на таблет или компютър. Любимият й автор е Джон Стайнбек. Следват Иля Илф и Евгени Петров, Кърт Вонегът, Джеймс Клавел…Важно място в антистрес програма й има и музиката. Не коя да е, а рок музиката.

За нея

Съдия с административна отговорност

„Управителното тяло трябва да има административни качества - съдия, натоварен с административна отговорност, като нея. Смятам, че ще с опита си ще обогати административния капацитет на апелативния съд. Компетентното й участие в дебатите дава основание да вярвам, че ще изпълнява задълженията си. Познавам я лично като отличен магистрат и морален човек.

Камен Иванов, член на ВСС

Нравствено извисена е

Кандидатът Дончева е много добре запозната с административната работа, освен това притежава много високи нравствени качества. Мерките, които е предвидила в концепцията си, ще допринесат за подобряване на работата в Софийския апелативен съд.

Каролина Неделчева, член на ВСС

Поставям отлична оценка

Относно концепцията на Дончева няма как да разчитаме, че могат да бъдат измислени нови кардинални идеи. Не виждам как това може да стане. Колежката се е справила повече от отлично.

Георги Колев, председател на ВАС

Посочила е конкретни цели

Даниела Дончева предлага конкретни мерки, които аз намирам за изпълними, реални, които ще доведат до постигане на поставените пред нея цели. Kонцепцията й и отговорите сочат на извода, че г-жа Дончева притежава необходимите условия за заемане на длъжността.

Димитър Узунов, председателстващ ВСС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи