Двама възрастни българи са заловени с девет килограма хероин в Гърция

Задържаха ученик, ограбил лекарства и пари от баба

Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция

65% от ромите в гетата живеели в „конструктивно устойчиви сгради върху собствени терени“

Борисов в Брюксел: Ако гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центрове за мигрантите, дискусията в ЕС ще върви по-лесно

АПИ предупреждава шофьорите да карат внимателно, от неделя се очакват снеговалежи и силен вятър

Вучич към Радев: По-добър и лоялен партньор от Сърбия трудно ще намерите

Над един килограм канабис иззеха полицаи от Севлиево Задържан е 35-годишен мъж

ГДБОП неутрализирала 109 организирани престъпни групи

Пияна шофьорка нападна катаджия при проверка Жената пътувала с малолетното си дете

24 863 са регистрираните без работа в Северозапада

Нинова: Гинка от Пазарджик купи ЧЕЗ?! Толкова ли няма държавата 300 милиона, попита лидерът на БСП

Волен Сидеров: Всичко в коалицията е наред, надявам се да се виждаме по-често Нямаме абсолютно никакви разминавания, заяви Цветан Цветанов

Проф. Емил Ботев: Успешните прогнози за земетресения са под 10%

Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Тигърска любов подлуди Пазарджик

Четири тигърчета се родиха в зоопарка в Пазарджик. Те са рожби на горещата любов между амурските тигри Найша и Саша. След месец див секс в зоокъта седемгодишната тигрица започнала да ражда на 13 юли сутринта.

Към 6 ч на бял свят идват първите 2 тигърчета. Три часа по-късно се пръкна третото, и точно когато всички мислят, че пазарджишкият зоопарк се е сдобил с 3 нови тигърчета, към 19 ч Найша рожда и последното малко.

Докато майката бди над рожбите си, четиригодишният Амур все още е в неведение какво е поколението му. Очаква се след седмица да има повече яснота по въпроса, а и засега той полага повече усилия да възстанови теглото си.

Безспорният любимец на Пазарджик стопил 60 кг от теглото си по време на едномесечния любовен период през март-април, когато забременил 7-годишната си “кака” Найша.

Бебетата са толкова миниатюрни, че могат да се поберат в картонена кутия, но вече бозаят от 270-килограмовата си майка. Тя обаче не дава на никого да припари до мъниците.

“Най-рано през следващата седмица ще можем да определим пола на новородените и да им изберем подходящи имена. Бащата Саша все още не е виждал бебетата си, тъй като е в отделна стая във вътрешните помещения на клетката, а те са при майката, но вече усеща присъствието им и със сигурност с нетърпение чака да ги види”, твърди Петко Куртев, управител на зоопарка на остров “Свобода” в Пазарджик.

Той и неговите четирима служители все още не смеят да нарушат покоя на Найша, която покрай бременността не само наддала на тегло, но и се разхубавила.

След безсънните нощи по време на едномесечния див и необуздан амурски секс, когато Саша се стопил с цели 60 кг, самецът вече отново е позагладил косъма и си е възвърнал “бойното” тегло от 350-360 кг, въпреки че заради жегите консумирал 2 пъти по-малко месо от обичайното.

От община Пазарджик обявиха, че няма никакви проблеми с осигуряването на месо, плодове и обезпаразитяващи лекарства за тигрите въпреки очакванията, че разходите за тях драстично ще скочат, след като вече станаха шест.

Чакат второ поколение

Не е изключено да има и второ поколение тигри, макар че майката Найша е прехвърлила обичайната за амурските тигри полова зрелост – от 3 до 5 години, коментират зооспециалисти. Женската показвала готовността си за размножаване чрез маркиране на дърветата с урина и драскотини от нокти, а чифтосването в дивата природа обикновено е от ноември до април.

Тигрицата е в състояние да зачене само за период от 3 до 7 дни. През този любовен период двойката се чифтосва многократно и предимно във вода. Самата бременност трае около 3,5 месеца – между 95 и 115 дни, като Найша не е изключение от това правило.

Бебетата са обикновено 3-4, макар че може да са и до 7, и се раждат слепи. Очите им се отварят след седмица-две, а на втората седмица почват да растат и първите им зъби.

От пазарджишкия зоопарк са горди не само с първите 4 новородени тигърчета, но и с факта, че по същото време с пета рожба се е сдобила и понито Веска. Малкото, което е от женски пол, е добре, но все още е в адаптивен период.